Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Ballast

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-28-2018, 07:09 PM
Hmbone Hmbone is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2018
Boat: 2004 crownline
Location: Southeast
Posts: 3
2011 port ballast timer issue

Iím having an issue with my port side ballast. It will fill but not empty. The pump does not even run when switched to empty. Itís definitely not the pump because I switched the wires coming out of the jabsco timer box and used the kgb knob to empty the port side.
I did check the wires coming from the AI box and Iím getting 12volts out of the jabsco AI when the port switch is on fill, but no voltage when itís on empty. This is a 2011 X25 with BIG screen. I just bought it this September. Iím new to wakeboats, but I have gotten a lot of info from team talk. Any help would be appreciated. Trying not to get frustrated.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-28-2018, 07:14 PM
MC25's Avatar
MC25 MC25 is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Nov 2007
Boat: 2016 X30, 85 S&S
Location: Grapevine, Texas
Posts: 15,028
Did you check the timer in the big screen?
__________________
-Aric

LONE STAR MASTERBASH 2018!!!!!!

http://www.mastercraft.com/teamtalk/...30#post1417530

2016 X30-Wetsounds galore
2017 Misty Harbor Tri-Toon
1985 S&S- Gone but never forgotten
Reply With Quote
  #3  
Old 11-28-2018, 08:35 PM
Hmbone Hmbone is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2018
Boat: 2004 crownline
Location: Southeast
Posts: 3
I went to viper diagnostics ->ballast timer, and it was set to whatever the starboard was set on.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-28-2018, 08:56 PM
rgardjr1's Avatar
rgardjr1 rgardjr1 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Oct 2008
Boat: Mastercraft, Maristar 200 SS, 2006, 5.7L Crusader
Location: Liberty Lake, WA
Posts: 1,344
If itís setup like the older versions its probably a bad relay. I had the same problem with mine and I could tap on the box that holds the timers and relays and get it to kick on.
__________________
2006 Maristar 200 SS
Reply With Quote
  #5  
Old 11-29-2018, 05:19 AM
tr6coug's Avatar
tr6coug tr6coug is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Aug 2007
Boat: Mastercraft 2007 X2 MCX
Location: OR
Posts: 862
Yup, sounds like a bad relay
__________________
'07 Navy Blue X2 MCX
http://www.wakeblaster.com/
Ballast Timer Reprogramming Info
Reply With Quote
  #6  
Old 11-29-2018, 02:41 PM
Hmbone Hmbone is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2018
Boat: 2004 crownline
Location: Southeast
Posts: 3
Is it possible to replace the relay and not replace the entire box? Or do y’all know of someone who does this? I’m 4-5hrs from any MC shop, and it would be a lot easier to send off or if it’s easy I can just replace the relay myself.
Thanks for yalls help.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-29-2018, 02:50 PM
rgardjr1's Avatar
rgardjr1 rgardjr1 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Oct 2008
Boat: Mastercraft, Maristar 200 SS, 2006, 5.7L Crusader
Location: Liberty Lake, WA
Posts: 1,344
Quote:
Originally Posted by Hmbone View Post
Is it possible to replace the relay and not replace the entire box? Or do yíall know of someone who does this? Iím 4-5hrs from any MC shop, and it would be a lot easier to send off or if itís easy I can just replace the relay myself.
Thanks for yalls help.
Yes you can easily replace the relay. I'm pretty sure the relays in my ballast box were these exact ones:
https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1
You should find your ballast breaker control box and take a look at the relays. You can probably source them at your local auto parts store.
__________________
2006 Maristar 200 SS
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 01:53 AM.


2018