Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Ballast

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-18-2015, 12:48 PM
rickysunshine rickysunshine is offline
TT Newbie
 
Join Date: Jul 2015
Boat: Mastercraft X star 2008
Location: midwest
Posts: 1
Ballast on Pumps out Bilge

Is there a way to track down a hose diagram or where to begin looking for my issue? I flip the switch to turn on Port side ballast and within seconds it kicks on my bilge and kicks water out. Where do I start looking?

Thanks,

Nick
Reply With Quote
  #2  
Old 07-18-2015, 01:13 PM
tkemperdc's Avatar
tkemperdc tkemperdc is online now
MC Fanatic
 
Join Date: May 2012
Boat: 2013 X Star, cute pumpkin motor, 2008 XStar LY6 (gone), 2006 X-15 (gone)
Location: Fargo, ND
Posts: 817
Quote:
Originally Posted by rickysunshine View Post
Is there a way to track down a hose diagram or where to begin looking for my issue? I flip the switch to turn on Port side ballast and within seconds it kicks on my bilge and kicks water out. Where do I start looking?

Thanks,

Nick
Front or rear bilge? The rear exits IIRC on the starboard rear. The Front exits Starboard by the helm. The hoses are different/smaller on the bilge.

Open the round on the deck by the driver and look down you will see the hoses. Also, they can be accessed on exit from the boat in front of the helm.

Which pump (bilge) would help to know.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-18-2015, 01:15 PM
tkemperdc's Avatar
tkemperdc tkemperdc is online now
MC Fanatic
 
Join Date: May 2012
Boat: 2013 X Star, cute pumpkin motor, 2008 XStar LY6 (gone), 2006 X-15 (gone)
Location: Fargo, ND
Posts: 817
Quote:
Originally Posted by rickysunshine View Post
Is there a way to track down a hose diagram or where to begin looking for my issue? I flip the switch to turn on Port side ballast and within seconds it kicks on my bilge and kicks water out. Where do I start looking?

Thanks,

Nick
Also, the pumps are also back by the transom to the rear of the boat, you may have to take off the panels in the compartments, you need a Philips.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-19-2015, 11:56 AM
Logan91077's Avatar
Logan91077 Logan91077 is online now
TT Regular
 
Join Date: Jul 2014
Boat: 2008 mastercraft xstar
Location: Northwest
Posts: 76
Are you sure the tanks aren't already full? Water spits out the vent when full.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #5  
Old 07-19-2015, 01:07 PM
Rossterman's Avatar
Rossterman Rossterman is offline
MC Fanatic
 
Join Date: May 2012
Boat: 2001 prostar 205V
Location: Westcoast
Posts: 876
Sounds like a hose is disconnected and filling the bilge instead of tank or bag
Reply With Quote
  #6  
Old 07-20-2015, 10:01 AM
Logan91077's Avatar
Logan91077 Logan91077 is online now
TT Regular
 
Join Date: Jul 2014
Boat: 2008 mastercraft xstar
Location: Northwest
Posts: 76
Missed the part about it kicking out the bilge pump. Sorry


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Tags
ballast, bilge, pumps, sacs

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 09:47 AM.