Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Engine / Drive Train

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-23-2013, 12:44 PM
bhyche bhyche is offline
TT Newbie
 
Join Date: May 2012
Boat: 08 X2, 84 SS
Location: southeast
Posts: 10
fuel filter or pump?

2008 X2 - had been running fine all weekend. Late Sunday PM ... idle fine ...but soon as you would give any throttle - would back fire and stall or shut completely off.
Continues to idle fine - just no throttle?
Filter or fuel pump? How hard to change?
Tank was full to start day - got down to about 1/2 tank.
Have been adding stabil during last few fill ups to get in system for winter storage.
Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-23-2013, 12:50 PM
Jerseydave's Avatar
Jerseydave Jerseydave is offline
TT Hero
 
Join Date: Jul 2004
Boat: 2005 X-STAR & 1993 Prostar 190 Limited
Location: Jersey
Posts: 5,259
Others will chime in, but you should fill the tank then pressure test with a gauge. I don't think fuel passes through the filter with a full tank.

If the pump test bad, change the filter too. The filter should be changed every 2 years anyway.
__________________
I was njskier on here.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-23-2013, 01:35 PM
CantRepeat's Avatar
CantRepeat CantRepeat is offline
 
Join Date: Jul 2008
Boat: 06 X30
Location: Roll Tide!!
Posts: 7,628
Quote:
Originally Posted by Jerseydave View Post
Others will chime in, but you should fill the tank then pressure test with a gauge. I don't think fuel passes through the filter with a full tank.

If the pump test bad, change the filter too. The filter should be changed every 2 years anyway.
I think the fuel always goes through the filter. If it didn't it would be pointless to have one.
__________________
Tim
Gone, surfing.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-23-2013, 01:43 PM
shunra shunra is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Oct 2007
Boat: 2006 X 15
Location: North West
Posts: 172
Quote:
Originally Posted by bhyche View Post
2008 X2 - had been running fine all weekend. Late Sunday PM ... idle fine ...but soon as you would give any throttle - would back fire and stall or shut completely off.
Continues to idle fine - just no throttle?
Filter or fuel pump? How hard to change?
Tank was full to start day - got down to about 1/2 tank.
Have been adding stabil during last few fill ups to get in system for winter storage.
Thanks.
I had those exact symptoms earlier this year and it was a bad fuel pump. Probably they are symptoms of low fuel pressure which could be caused by any number of things including a clogged filter. However given the history of these boats my money is on the pump.

Putting a pressure guage on it is a quick and easy way to confirm you have a fuel issue.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 11:48 PM.