Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Electrical

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-03-2013, 09:33 PM
jimmye39 jimmye39 is offline
TT Newbie
 
Join Date: Sep 2013
Boat: Bayliner Capri 1950
Location: east coast
Posts: 1
Bayliner won't start

i have a bayliner capri 1950 i don't know anything about it. it was given to me by my boss. it has been sitting for a long time now with all fluid in it and battery connected earlier today i mtook the starter of to repair, when i put it back on the boat didn't crank start or do anything.( idk if it work before he gave it to me ) For the one battery is completely died but i have a special jumper boxs that give is power to start it once, even with that the boat doesn't do anything the panel lights , the throttle doesn't even move. what is wrong with it

Engine is a meCruiser Alpha one 3.0Liter/ LX
Digital Electronic ignition system
Reply With Quote
  #2  
Old 09-03-2013, 09:45 PM
j.mccreight@hotmail.com's Avatar
j.mccreight@hotmail.com j.mccreight@hotmail.com is offline
MC Maniac
 
Join Date: May 2010
Boat: 1989 MasterCraft TriStar 190 SE
Location: Houston, TX
Posts: 3,260
Welcome to the mastercraft tt forum. Your specific issue might have issues getting resolved on this forum as our boats are mostly v8 fords and v8 gm. First get a fully charged battery on it then start your troubleshooting. Lights, dash should work independent of the engine, so if you got nothing maybe start looking at battery cables, fuses, circuit breakers etc. other than that I got nothing.

http://www.baylinerownersclub.org/forum/forum.php
__________________
James

1989 MasterCraft TriStar 190 SE
Reply With Quote
  #3  
Old 09-03-2013, 11:32 PM
thatsmrmastercraft's Avatar
thatsmrmastercraft thatsmrmastercraft is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Sep 2008
Boat: 1977 Stars & Stripes
Location: St. Paul, MN
Posts: 14,896
I would try to turn the engine over by hand first. Us a 1/2" drive ratchet or breaker bar on the crankshaft pulley. If the engine is seized up, you have bigger problems.

Corrosion at connections is probably your next battle. Remove and clean all battery and starter cables. Use a wire brush to clean the posts and ring ends and a battery brush to clean inside the battery terminals.

You may have to remove fuses and clean connections there as well.

Good luck.
__________________
Peter

Tandem Axle Wheel & Tire Package $659
4 S5 or S5 Black 14x5.5 wheels, 4 ST205/75R14 Kenda Loadstar tires

Single Axle Wheel & Tire Package $399
2 S5 or S5 Black 14x5.5 wheels, 2 ST205/75R14 Kenda Loadstar tires
MOUNT, BALANCE & FREE SHIPPING INCLUDED IN BOTH PACKAGES



CARB REBUILDING - FAST TURN-AROUND - $125 +PARTS
LED lights, Hubs, Spare Tire Carriers, Chrome & Powder Coated Lug Nuts - Red, Blue & Black


PM or email me tiresplease@gmail.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 04:22 AM.