Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Engine / Drive Train

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #21  
Old 09-03-2013, 10:47 AM
Mgboyd25's Avatar
Mgboyd25 Mgboyd25 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Nov 2010
Boat: Mastercraft, X7, 2004, Yellow
Location: Akron/Canton Ohio
Posts: 396
Quote:
Originally Posted by eriksen4 View Post
Mine drove me crazy with same problem, although older 1991 Maristar. Ended up being the electronic ignition was breaking down after engine warmed up. When cooled off, boat cranked and started like a charm. Not troubleshooting your problem, just giving my experience. Good luck!!!
Well it ended up being the ignition module. Is that what you replaced?

I got a call from the dealership Saturday a.m. while I was skiing at a lake down the street from the dealership.

Good news: I used it all day Sunday without an issue. It actually seems to start much better than it ever has. There is no longer any hesitation on the ignition.

Bad news: They said they would not be able to refund the ECM ($1,500 part) as it has already been powered up. My issue with this is that I paid them to diagnose the issue and the said that was the part that needed to be replaced.
What do you guys think about this situation?
__________________
2004 Yellow X7
Reply With Quote
  #22  
Old 09-03-2013, 11:21 AM
mikeg205's Avatar
mikeg205 mikeg205 is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 1995 Pro Star 205 5.7 Liter
Location: Plainfield - Joliet, IL
Posts: 11,213
Send a message via Skype™ to mikeg205
Quote:
Originally Posted by Mgboyd25 View Post
Well it ended up being the ignition module. Is that what you replaced?

I got a call from the dealership Saturday a.m. while I was skiing at a lake down the street from the dealership.

Good news: I used it all day Sunday without an issue. It actually seems to start much better than it ever has. There is no longer any hesitation on the ignition.

Bad news: They said they would not be able to refund the ECM ($1,500 part) as it has already been powered up. My issue with this is that I paid them to diagnose the issue and the said that was the part that needed to be replaced.
What do you guys think about this situation?
That's going to be an issue.. do they still have the old one? If so, re-install and keep this one as a back up...now that you have it.
__________________
...A bad day water skiing still beats a good day at work...1995 Pro Star 205....
Reply With Quote
  #23  
Old 09-03-2013, 11:26 AM
zsqure's Avatar
zsqure zsqure is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Jun 2012
Boat: MC ProStar 209, 2001, LTR, Blue
Location: in the 330
Posts: 635
Not sure what is wrong with my X7

I would think it was returned as a "core exchange".
Reply With Quote
  #24  
Old 09-03-2013, 11:29 AM
mikeg205's Avatar
mikeg205 mikeg205 is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 1995 Pro Star 205 5.7 Liter
Location: Plainfield - Joliet, IL
Posts: 11,213
Send a message via Skype™ to mikeg205
Quote:
Originally Posted by zsqure View Post
I would think it was returned as a "core exchange".
there's a core value in an ECU besides the housing??? lol
__________________
...A bad day water skiing still beats a good day at work...1995 Pro Star 205....
Reply With Quote
  #25  
Old 09-03-2013, 04:22 PM
Mgboyd25's Avatar
Mgboyd25 Mgboyd25 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Nov 2010
Boat: Mastercraft, X7, 2004, Yellow
Location: Akron/Canton Ohio
Posts: 396
I still have the old one.
The new one is still installed but I can switch them out.
__________________
2004 Yellow X7
Reply With Quote
  #26  
Old 09-03-2013, 04:48 PM
Double D's Avatar
Double D Double D is online now
MC Maniac
 
Join Date: Sep 2004
Boat: 1994 Mastercraft, ProStar 205, 350 Indmar with 275 hp
Location: Massillon, Ohio
Posts: 4,239
Quote:
Originally Posted by Mgboyd25 View Post
I still have the old one.
The new one is still installed but I can switch them out.
Worst case, maybe try to sell it to a fellow member when theirs go's Ca-Putes!!!
__________________
If its not a competition ski boat, its always second best.

1994 MasterCraft ProStar 205
275 HP 350 Chevy Indmar
Monster Tower & PerfectPass

Check out the MasterCraft Buckeye Bash on Facebook!

"In my many years I have come to a conclusion that one useless man is a shame, two is a law firm and three or more is a congress." - John Adams
Reply With Quote
  #27  
Old 09-03-2013, 04:54 PM
thatsmrmastercraft's Avatar
thatsmrmastercraft thatsmrmastercraft is online now
MC Master Poster
 
Join Date: Sep 2008
Boat: 1977 Stars & Stripes
Location: St. Paul, MN
Posts: 14,924
A reputable dealer would make some arrangements to take back the ecm that they said was defective and turned out to be fine, assuming that they did the diagnosing and work.
__________________
Peter

Tandem Axle Wheel & Tire Package $659
4 S5 or S5 Black 14x5.5 wheels, 4 ST205/75R14 Kenda Loadstar tires

Single Axle Wheel & Tire Package $399
2 S5 or S5 Black 14x5.5 wheels, 2 ST205/75R14 Kenda Loadstar tires
MOUNT, BALANCE & FREE SHIPPING INCLUDED IN BOTH PACKAGES



CARB REBUILDING - FAST TURN-AROUND - $125 +PARTS
LED lights, Hubs, Spare Tire Carriers, Chrome & Powder Coated Lug Nuts - Red, Blue & Black


PM or email me tiresplease@gmail.com
Reply With Quote
  #28  
Old 09-03-2013, 06:19 PM
JimN's Avatar
JimN JimN is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 11,567
Quote:
Originally Posted by Mgboyd25 View Post
Well it ended up being the ignition module. Is that what you replaced?

I got a call from the dealership Saturday a.m. while I was skiing at a lake down the street from the dealership.

Good news: I used it all day Sunday without an issue. It actually seems to start much better than it ever has. There is no longer any hesitation on the ignition.

Bad news: They said they would not be able to refund the ECM ($1,500 part) as it has already been powered up. My issue with this is that I paid them to diagnose the issue and the said that was the part that needed to be replaced.
What do you guys think about this situation?
That's why I have a hard time believing the ECM is at fault in most cases- they can't find a definitive fault, so they blame the most expensive component. The IC module can be tested or replaced for a helluva lot less than an ECM and if they make a faulty diagnosis, it's on them, IMO. Your ECM worked, theirs didn't fix the problem. Ask the owner if he would take buying a $1500 part that didn't take care of the problem without going ballistic. They need to learn a lesson- stop replacing the most expensive parts first. $1500 would have paid for all of the sensors, labor to replace them and a lot of extra diagnostic time. I would not accept this. Their recommended part didn't do what they said it would and they should eat the cost. They're supposed to be professionals- that means making correct diagnoses, not guessing and hoping that an expensive part works.

You may have seen references to using a "parts cannon"- well,.....
Reply With Quote
  #29  
Old 09-03-2013, 06:21 PM
mikeg205's Avatar
mikeg205 mikeg205 is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 1995 Pro Star 205 5.7 Liter
Location: Plainfield - Joliet, IL
Posts: 11,213
Send a message via Skype™ to mikeg205
Quote:
Originally Posted by JimN View Post
That's why I have a hard time believing the ECM is at fault in most cases- they can't find a definitive fault, so they blame the most expensive component. The IC module can be tested or replaced for a helluva lot less than an ECM and if they make a faulty diagnosis, it's on them, IMO. Your ECM worked, theirs didn't fix the problem. Ask the owner if he would take buying a $1500 part that didn't take care of the problem without going ballistic.

You got the old ECM back, right? They better not have tossed it- I'd sue for that.

You may have seen references to using a "parts cannon"- well,.....

He has it...
__________________
...A bad day water skiing still beats a good day at work...1995 Pro Star 205....
Reply With Quote
  #30  
Old 09-04-2013, 01:11 AM
JimN's Avatar
JimN JimN is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 11,567
Quote:
Originally Posted by mikeg205 View Post
He has it...
I thought I erased the part about who has the ECM after I read the other comments.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 08:26 PM.