Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Ballast

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 06-04-2013, 08:47 AM
Mastercraft13's Avatar
Mastercraft13 Mastercraft13 is online now
TT Enthusiast
 
Join Date: Sep 2012
Boat: 2013 X-10 6.0
Location: Columbus
Posts: 223
Quote:
Originally Posted by onewheat View Post
I didn't think PnP was available anymore on the 13's?
X-star is the only model for 2013 that you can get from the factory with PNP as far as I know.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-04-2013, 09:13 AM
Nick911's Avatar
Nick911 Nick911 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2013 Mastercraft X25, 6.0 Ilmor, Pro Package, slammed and flaked!
Location: Canada
Posts: 1,076
By PnP I mean owners that have had extra ballast plumbed into overflows.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-04-2013, 09:18 AM
FourFourty's Avatar
FourFourty FourFourty is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Nov 2010
Boat: 2014 X30 with a lightly tickled LS7
Location: Northeast
Posts: 868
Quote:
Originally Posted by Nick911 View Post
Man I should have bought a G23...please tell me this isn't a repeat of 2012. Is it too much to ask to have a ballast system that works?
You plumbed in extra bags.... you have to get your timers dialed in, it is no big deal. If your timers are set too low, because of the extra bags, it is going to leave water in the tank. It will think it is empty because of the times that you have set for empty and fill. It uses those times as a guideline and also checks the sender readings once in a while to verify levels.

It took me an hour or so of changing times, and setting up the appropriate fill/empty times after I added the bags. It works perfectly now.
Reply With Quote
  #14  
Old 06-04-2013, 09:56 AM
Nick911's Avatar
Nick911 Nick911 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2013 Mastercraft X25, 6.0 Ilmor, Pro Package, slammed and flaked!
Location: Canada
Posts: 1,076
Nope it's showings sporadic levels regardless of bags. I confirmed on trailer tanks were empty day before. Get on water it tells me my tanks all have a different percentage. I bring them back to zero, turn ignition off, turn it back on, and one tank is showing 100%. Drain it, turn off ignition, then next tank is showing 20%.

The KGB is also acting up and it has no bags.
Reply With Quote
  #15  
Old 06-04-2013, 09:56 AM
Nick911's Avatar
Nick911 Nick911 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2013 Mastercraft X25, 6.0 Ilmor, Pro Package, slammed and flaked!
Location: Canada
Posts: 1,076
Anyone have a contact # for MC?
Reply With Quote
  #16  
Old 06-04-2013, 04:17 PM
Lucky26 Lucky26 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Mar 2012
Boat: 2013 X-25 6.0 Pro Package
Location: Southeast Texas
Posts: 146
423-884-2221
Reply With Quote
  #17  
Old 06-05-2013, 09:43 AM
Nick911's Avatar
Nick911 Nick911 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2013 Mastercraft X25, 6.0 Ilmor, Pro Package, slammed and flaked!
Location: Canada
Posts: 1,076
Dealer told me to disconnect batteries for 10 minutes then reconnect. Well give that a try today see if it resets system.

Confirmed with dealer there are senders and timers and they work together to determine ballast levels.

Might be a programming/software issue.
Reply With Quote
  #18  
Old 06-05-2013, 04:48 PM
Aric'sX15's Avatar
Aric'sX15 Aric'sX15 is offline
MC Maniac
 
Join Date: Nov 2007
Boat: Mainship Pilot 30
Location: Corinth
Posts: 3,130
can you not tell if your tanks are empty or not based on the sound it makes when you have the pumps on drain? i can always tell on my 15 with pnp.
__________________
"if one day the speed kills me, do not cry because i was smiling." -Paul Walker
Reply With Quote
  #19  
Old 06-05-2013, 07:11 PM
Nick911's Avatar
Nick911 Nick911 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2013 Mastercraft X25, 6.0 Ilmor, Pro Package, slammed and flaked!
Location: Canada
Posts: 1,076
You can generally tell when they go from full to empty as the pump surges, however, you cannot hear this while underway or while you are revving at 1500 rpm as per ballast pump specs.

Also, the point is, my indicators should work.
Reply With Quote
  #20  
Old 06-05-2013, 07:28 PM
Aric'sX15's Avatar
Aric'sX15 Aric'sX15 is offline
MC Maniac
 
Join Date: Nov 2007
Boat: Mainship Pilot 30
Location: Corinth
Posts: 3,130
well I understand. just making sure they aren't actually filling up with water. and if I'm not mistaken the pumps get even louder when you rev it up, no? never revved my boat to 1500 to fill the tanks and I've been fine for three years. I understand you're pissed, but talking down to me like i have no clue what I'm talking about isn't going to help you either.
__________________
"if one day the speed kills me, do not cry because i was smiling." -Paul Walker
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 05:33 PM.