Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Ballast

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-03-2013, 05:23 PM
Nick911's Avatar
Nick911 Nick911 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2013 Mastercraft X25, 6.0 Ilmor, Pro Package, slammed and flaked!
Location: Canada
Posts: 1,223
2013 Murphy Ballast Timers

All. Setting my ballast timers for my 2013 X25. What times have you guys been using? Do the tanks fill and empty at the same speed.

Also, have been having an issue. Sometimes when I turn my boat off and on again the tanks are showing water in them all of a sudden. Anyone else have this issue?
Reply With Quote
  #2  
Old 06-03-2013, 07:34 PM
Mastercraft13's Avatar
Mastercraft13 Mastercraft13 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Sep 2012
Boat: 2013 X-10 6.0
Location: Columbus
Posts: 344
My rears have a shorter time then my center ballast because the center is a little bigger. I don't know my exact times, but just bumped mine up this past weekend because I wasn't getting anything out of the overfill vents so was not sure if they were filling completely. My suggestion is use the stop watch on your smart phone if you have one, bump all timers up to 5 min and time the fill empty by when water comes out of the vents for fill and for empty you can tell a difference in the sound of the pump when it runs dry and adjust accordingly. I just went with the assumption that they are programmed with a general time at the factory and no two pumps will move the exact same amount of water. Hope this helps.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-03-2013, 07:54 PM
Nick911's Avatar
Nick911 Nick911 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2013 Mastercraft X25, 6.0 Ilmor, Pro Package, slammed and flaked!
Location: Canada
Posts: 1,223
Timers and senders for 2013. I think the problem may be in the fact that I have extra sacs plumbed to overflows in rear.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-03-2013, 08:17 PM
Kimper Kimper is offline
TT Regular
 
Join Date: Jul 2009
Boat: 2013 X-30
Location: San Antonio TX
Posts: 97
Quote:
Originally Posted by Nick911 View Post
Also, have been having an issue. Sometimes when I turn my boat off and on again the tanks are showing water in them all of a sudden. Anyone else have this issue?
Yup, noticing some weird ballast readings when turning on/off boat... Gotta experiment more next weekend...
Reply With Quote
  #5  
Old 06-03-2013, 08:30 PM
Nick911's Avatar
Nick911 Nick911 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2013 Mastercraft X25, 6.0 Ilmor, Pro Package, slammed and flaked!
Location: Canada
Posts: 1,223
Man I should have bought a G23...please tell me this isn't a repeat of 2012. Is it too much to ask to have a ballast system that works?
Reply With Quote
  #6  
Old 06-03-2013, 10:28 PM
onewheat's Avatar
onewheat onewheat is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Mar 2007
Boat: 2013 Mastercraft X-25 with the awesome 6.2
Location: Moving again...
Posts: 683
How do you adjust ballast timers on a '13?
__________________
onewheat

2013 X-25 - Love it!
2007 X-15 - Sadly no longer mine
Reply With Quote
  #7  
Old 06-04-2013, 12:05 AM
Mastercraft13's Avatar
Mastercraft13 Mastercraft13 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Sep 2012
Boat: 2013 X-10 6.0
Location: Columbus
Posts: 344
Quote:
Originally Posted by onewheat View Post
How do you adjust ballast timers on a '13?
Since I'm not at the boat just from memory hit the menu button and from there it is one or two screens where the ballast timers are.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-04-2013, 12:24 AM
AZX45OD's Avatar
AZX45OD AZX45OD is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Feb 2011
Boat: 2013 X-30 6.0L Red w/Silver Flake
Location: Southwest
Posts: 284
I have extra sacks plumbed into the rear tanks, so the timers are set to fill the hard tanks at "50%" full and then the hard tanks and bags at "100%" full. They have worked great and always set the ballast according to how I have the profile set. I have had occasions where the tanks and/or bags fill as dictated by the profile, and then randomly during the set the ballast gauge will suddenly read differently than what the profile specified. At first I thought the pumps had kicked in and were dumping or adding ballast randomly, but upon further inspection the ballast was still consistent with the profile setting, the gauges were just off for some reason. I am planning on asking my dealer, but I am sure a software update would fix this since it is only the display that is off, not the actual tanks. Are you experiencing something similar?
Reply With Quote
  #9  
Old 06-04-2013, 01:11 AM
Nick911's Avatar
Nick911 Nick911 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2013 Mastercraft X25, 6.0 Ilmor, Pro Package, slammed and flaked!
Location: Canada
Posts: 1,223
So allegedly the tanks have timers AND a sending unit.

I'm planning on calling MC tomorrow. That's 4 people experiencing the same problem, 3 with PnP and one without. All my tanks were showing empty tonight at the launch. I emptied my tanks while on trailer just to see and the port tank had about 2 minutes worth of water in it, or, over half full.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-04-2013, 02:42 AM
onewheat's Avatar
onewheat onewheat is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Mar 2007
Boat: 2013 Mastercraft X-25 with the awesome 6.2
Location: Moving again...
Posts: 683
Quote:
Originally Posted by Nick911 View Post
So allegedly the tanks have timers AND a sending unit.

I'm planning on calling MC tomorrow. That's 4 people experiencing the same problem, 3 with PnP and one without. All my tanks were showing empty tonight at the launch. I emptied my tanks while on trailer just to see and the port tank had about 2 minutes worth of water in it, or, over half full.
I didn't think PnP was available anymore on the 13's?
__________________
onewheat

2013 X-25 - Love it!
2007 X-15 - Sadly no longer mine
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 09:24 PM.