Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Engine / Drive Train

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-29-2012, 05:44 PM
mondos829 mondos829 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jun 2012
Boat: Mastercraft, 1976, Stars and Stripes, Ford 350 GT
Location: Northeast
Posts: 89
No water to engine?

boat was over heating so i took the thermostat out. no water is getting to the housing. so i check the raw pump its fine. and the pipes are clear through from the strainer to the pump (no clogs).

Any idea?Name:  ImageUploadedByTapatalk1348955081.739183.jpg
Views: 441
Size:  81.7 KB
Reply With Quote
  #2  
Old 09-29-2012, 06:24 PM
Double D's Avatar
Double D Double D is offline
MC Maniac
 
Join Date: Sep 2004
Boat: 1994 Mastercraft, ProStar 205, 350 Indmar with 275 hp
Location: Massillon, Ohio
Posts: 3,751
What does your impeller look like? That's what pulls the water into the engine.


Sent from Never Neverland using my iPhone 4 on Tapatalk
__________________
If its not a competition ski boat, its always second best.

1994 MasterCraft ProStar 205
275 HP 350 Chevy Indmar
Monster Tower & PerfectPass

Check out the MasterCraft Buckeye Bash on Facebook!

"In my many years I have come to a conclusion that one useless man is a shame, two is a law firm and three or more is a congress." - John Adams
Reply With Quote
  #3  
Old 09-29-2012, 07:52 PM
JimN's Avatar
JimN JimN is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 11,343
How old is the raw water pump impeller? If you don't remember when it was installed, change it. You checked/cleaned the oil cooler, right?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-29-2012, 07:58 PM
mondos829 mondos829 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jun 2012
Boat: Mastercraft, 1976, Stars and Stripes, Ford 350 GT
Location: Northeast
Posts: 89
impeller is 2 months. oil cooler is clean
Reply With Quote
  #5  
Old 09-29-2012, 08:03 PM
mikeg205's Avatar
mikeg205 mikeg205 is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 1995 Pro Star 205 5.7 Liter
Location: Plainfield - Joliet, IL
Posts: 9,287
Send a message via Skype™ to mikeg205
are you getting a good seal at the strainer? None problem if seal is not good...
__________________
...A bad day water skiing still beats a good day at work...1995 Pro Star 205....
Reply With Quote
  #6  
Old 09-30-2012, 07:42 AM
bturner2's Avatar
bturner2 bturner2 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Mar 2008
Boat: Maristar 200VRS w/ X2 Package, 2007, 310HP
Location: Brighton, MI
Posts: 2,139
Check valve on the hull fitting open? I managed to bump mine partially closed while cleaning the bilge one year. Drove me crazy trying to figure out why the boat was running warm until I stumbled across it while tracing the flow back to the source.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-30-2012, 10:21 AM
JimN's Avatar
JimN JimN is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 11,343
Look in the thermostat housing cover- the hole forward of the thermostat location may have a chunk of impeller stuck in it. I have seen this on several engines that were overheating.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-30-2012, 10:32 AM
Lumbergh's Avatar
Lumbergh Lumbergh is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 1991 ProStar 190
Location: Seattle
Posts: 715
Looking at your picture, I would replace those rusted thermostat bolts.

New SS at Lowes or whatever.

Shearing one of those can make for a bad day.
__________________
1991 ProStar / 351W with 1:1 Velvet Drive
Reply With Quote
  #9  
Old 09-30-2012, 02:24 PM
Cloaked Cloaked is offline
MC Maniac
 
Join Date: Dec 2004
Boat: MasterCraft
Location: Kingston,TN USA
Posts: 4,354
Raw water pump has a specific direction that it has to be replaced after removal.
__________________
93 190
.
Don't be a boot licker
.

Hose picture (internal) http://www.mastercraft.com/teamtalk/...68&postcount=8



Quote:
Originally Posted by Thrall View Post
..Some of you give a whole new meaning to the phrase "another @sshole with a Mastercraft."

RE: Thrall, Welcome to the club....
NEW SKINS in TN... Leading Edge Marine Interior

feedback on a TN company: http://www.mastercraft.com/teamtalk/...ad.php?t=58767

.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-30-2012, 11:20 PM
mondos829 mondos829 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jun 2012
Boat: Mastercraft, 1976, Stars and Stripes, Ford 350 GT
Location: Northeast
Posts: 89
impeller it was. Name:  ImageUploadedByTapatalk1349061644.688342.jpg
Views: 342
Size:  54.8 KB
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 01:07 AM.