Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Ballast

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-05-2011, 01:18 PM
76S&S's Avatar
76S&S 76S&S is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jun 2007
Boat: 2002 X Star
Location: At the lake or on the way to the lake!
Posts: 1,797
Ballast again

After reading through numerous ballast threads, I haven't found a solution for my issue.

I've already replace the pump and impellor. My KGB (center) bag will fill but not empty. I can blow through all lines, so nothing is clogged. If I disconnect the fill/drain line from the KGB at the pump, water will drain on it's own, but if I try to pump it out, nothing.
__________________
Being on the water is best, but when I'm not on the water I'm on TT.

2002 X Star
Sold - 76 S&S
Reply With Quote
  #2  
Old 08-05-2011, 01:37 PM
G-Star's Avatar
G-Star G-Star is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Sep 2010
Boat: 2002 X-Star, LTR
Location: Okanagan
Posts: 361
Is your ballast totally stock, or have you added/changed anything?
__________________
2002 X-Star w/ LTR
Reply With Quote
  #3  
Old 08-05-2011, 02:42 PM
76S&S's Avatar
76S&S 76S&S is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jun 2007
Boat: 2002 X Star
Location: At the lake or on the way to the lake!
Posts: 1,797
Not stock but have been running it this way for a year or more.

The overflow from the KGB goes into a second bag in the bow. The additional bag then overflows out of the stock overflow thru hulls. When draining, the bow bag, "gravity" feeds the KGB, to the pump, then out the drain. Currently both, KGB and bow bag are full. I can blow through the KGB line at the pump and air comes out the overflow, so there are no obstructions in the plumbing.
__________________
Being on the water is best, but when I'm not on the water I'm on TT.

2002 X Star
Sold - 76 S&S
Reply With Quote
  #4  
Old 08-05-2011, 02:46 PM
kskonn kskonn is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Aug 2010
Boat: 2003 X-30
Location: Lake Placid, TX
Posts: 603
Are you able to get a vacum on it so that the pump can pull water from the bag?
Reply With Quote
  #5  
Old 08-05-2011, 02:47 PM
G-Star's Avatar
G-Star G-Star is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Sep 2010
Boat: 2002 X-Star, LTR
Location: Okanagan
Posts: 361
Does the bow bag (IBS?) empty, but not the KGB? or does neither empty?
__________________
2002 X-Star w/ LTR
Reply With Quote
  #6  
Old 08-05-2011, 02:47 PM
vision's Avatar
vision vision is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jun 2006
Boat: 2008 X Star, 2005 X2
Location: Cary NC, Lake Gaston
Posts: 1,071
Sorry I do not know all that you have already done so I maybe suggesting something you have already tried, but:

1. Have you replaced the impeller in the KGB pump. Pumping one way but not the other can be a sign of a bad impeller (not flipping correctly). If the impeller looks ok, try greasing the interior housing.

2. By all lines, do you also mean the over flow/vent line as well? If you pour fluid into the vent for the KGB does it easy make it to the sac?

3. Is there a lot of air in your KGB preventing the pump from priming (or is the line from the pump to the sac connected to the incorrect fitting, i.e to the top and not the bottom).

4. Lastly, if you switch pumps temporarily does it work (ruling out pump versus lines).
__________________
2008 X star, 2005 X2
Reply With Quote
  #7  
Old 08-05-2011, 02:48 PM
kskonn kskonn is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Aug 2010
Boat: 2003 X-30
Location: Lake Placid, TX
Posts: 603
My money is on priming, I have seen this before when extra bags are added.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-05-2011, 02:55 PM
76S&S's Avatar
76S&S 76S&S is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jun 2007
Boat: 2002 X Star
Location: At the lake or on the way to the lake!
Posts: 1,797
Quote:
Originally Posted by kskonn View Post
Are you able to get a vacum on it so that the pump can pull water from the bag?
Don't have vacum pump.
__________________
Being on the water is best, but when I'm not on the water I'm on TT.

2002 X Star
Sold - 76 S&S
Reply With Quote
  #9  
Old 08-05-2011, 02:58 PM
76S&S's Avatar
76S&S 76S&S is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jun 2007
Boat: 2002 X Star
Location: At the lake or on the way to the lake!
Posts: 1,797
Quote:
Originally Posted by vision View Post
Sorry I do not know all that you have already done so I maybe suggesting something you have already tried, but:

1. Have you replaced the impeller in the KGB pump. Pumping one way but not the other can be a sign of a bad impeller (not flipping correctly). If the impeller looks ok, try greasing the interior housing. Replaced pump and impeller

2. By all lines, do you also mean the over flow/vent line as well? If you pour fluid into the vent for the KGB does it easy make it to the sac? yes

3. Is there a lot of air in your KGB preventing the pump from priming (or is the line from the pump to the sac connected to the incorrect fitting, i.e to the top and not the bottom). KGB is full as a tick of water

4. Lastly, if you switch pumps temporarily does it work (ruling out pump versus lines).I've tried two different pumps and impellers

This is not a new install, I've been running this way for quite a while, but all of the sudden it won't empty.
__________________
Being on the water is best, but when I'm not on the water I'm on TT.

2002 X Star
Sold - 76 S&S
Reply With Quote
  #10  
Old 08-05-2011, 03:00 PM
76S&S's Avatar
76S&S 76S&S is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jun 2007
Boat: 2002 X Star
Location: At the lake or on the way to the lake!
Posts: 1,797
Quote:
Originally Posted by kskonn View Post
My money is on priming, I have seen this before when extra bags are added.
But...........if I simply disconnect the hose from the KGB at the pump, water starts flowing.....that is why I can't figure out why it won't pump.
__________________
Being on the water is best, but when I'm not on the water I'm on TT.

2002 X Star
Sold - 76 S&S
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 11:22 PM.