Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Ballast

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-18-2011, 04:19 PM
bjames's Avatar
bjames bjames is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2009 X-Star LY6
Location: Alberta, Canada
Posts: 1,106
Ballast pump done after 26 hours

Already after 26 hours on the boat my KGB ballast pump died. The motor still runs but the pump doesnt. I opened up the pump and confirmed the green rubber impellor appears not to be damaged. I can turn the impellor by hand, but it almost seems like the shaft may be spinning or uncoupled from the motor.

Of all the other boats i had with ballast, this IS the first pump to fail on me. Especially after only 26 hours

Anyone else have issues with the Jabbo pump?
__________________
Current: 2009 X-Star, Indmar 6L, 400hp, ZFT3 tower. c/w 1/9 scale R/C PWT X-Star

Owned:
2012 X25
2011 X25
2009 Moomba LSV
2009 Moomba Outback V
2008 Monterey FS180
Pelican 4 set paddle boat
plastic tug boat when I was 4
Reply With Quote
  #2  
Old 08-18-2011, 04:33 PM
agarabaghi agarabaghi is offline
MC Devotee
 
Join Date: Mar 2011
Boat: 1994 Mastercraft Prostar 205
Location: Southeast
Posts: 1,810
are your pumps on timers? or do you manually do turn them on and off?
Reply With Quote
  #3  
Old 08-18-2011, 05:00 PM
bjames's Avatar
bjames bjames is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2009 X-Star LY6
Location: Alberta, Canada
Posts: 1,106
They are on timers, but I always turn off once the BIG shows the tank full or empty. I never leave them on or relay on the timer.
__________________
Current: 2009 X-Star, Indmar 6L, 400hp, ZFT3 tower. c/w 1/9 scale R/C PWT X-Star

Owned:
2012 X25
2011 X25
2009 Moomba LSV
2009 Moomba Outback V
2008 Monterey FS180
Pelican 4 set paddle boat
plastic tug boat when I was 4
Reply With Quote
  #4  
Old 08-18-2011, 05:08 PM
sand2snow22's Avatar
sand2snow22 sand2snow22 is offline
MC Maniac
 
Join Date: Aug 2005
Boat: MC
Location: p-town
Posts: 3,805
Warranty. I do want to try the Johnson pumps someday. Waiting for my next pump failure. Shouldn't be long.....
Reply With Quote
  #5  
Old 08-19-2011, 08:20 AM
02ProstarSammyD 02ProstarSammyD is online now
TT Regular
 
Join Date: Apr 2011
Boat: 2002 Prostar 209 - SammyD Edition
Location: Southeast
Posts: 1,792
^have any info on them. I have one that is dead and would love to try another option
Reply With Quote
  #6  
Old 08-19-2011, 08:23 AM
Jerseydave's Avatar
Jerseydave Jerseydave is offline
TT Hero
 
Join Date: Jul 2004
Boat: 2005 X-STAR & 1993 Prostar 190 Limited
Location: Jersey
Posts: 5,374
Are you sure the center of the impeller is not spinning within itself?

Remove the impeller and turn the pump on....does the shaft spin?
__________________
I was njskier on here.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-19-2011, 09:07 AM
agarabaghi agarabaghi is offline
MC Devotee
 
Join Date: Mar 2011
Boat: 1994 Mastercraft Prostar 205
Location: Southeast
Posts: 1,810
Ive heard they are pretty much the same. That being said I have over 250 hours on 3 jabsco pumps iwth no issues. I even left one running over night, and it was off the next day, but the switch was on. Unplugged it and plugged it back in and it started wokring again. have you tried to unplug and plug it back in?
Reply With Quote
  #8  
Old 08-19-2011, 09:16 AM
MC X-15's Avatar
MC X-15 MC X-15 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2008
Boat: 2008 Mastercraft X-15 SS
Location: Your moms house
Posts: 253
08 x-15. all my pumps are shot and to be honest only worked well for the first few outings. Had them replaced under warranty once, again all shot. Its a terrible design IMO. And for the amount of cash these boats are they need to fix the design or pumps or somehting. Very unhappy customer with the ballast. I use fat sacs now which sucks.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-19-2011, 09:18 AM
MC X-15's Avatar
MC X-15 MC X-15 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2008
Boat: 2008 Mastercraft X-15 SS
Location: Your moms house
Posts: 253
ill try unplugging and plugging back in. Maybe that will work. Doubt it though. I heard turnign the pumps over helps. Havent tried it
Reply With Quote
  #10  
Old 08-19-2011, 09:20 AM
agarabaghi agarabaghi is offline
MC Devotee
 
Join Date: Mar 2011
Boat: 1994 Mastercraft Prostar 205
Location: Southeast
Posts: 1,810
Seems weird, maybe since we use the pumps daily they stay alive longer. Like i said 250+ hours running them and no issues. Then again mine dont have timers or anything
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 09:45 AM.