Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Engine / Drive Train

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-07-2004, 02:51 PM
scramblerkid's Avatar
scramblerkid scramblerkid is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 18
351 W Oil pump

anybody ever have to mess with there oil pump? My 76 351 (reverse rotation) starts and runs, but has no oil pressure. I removed the sending unit and nothing comes out of the block (engine running)

I pulled the dist. today, and I don't see any receiving gear inside of the block for an oil pump.

I bought the boat at auction, and have only gotten it to run this week.

Anybody know if the marine oil pump is different than a ford truck oil pump? Anything else I should check when I pull off the oil pan?

thanks...
Reply With Quote
  #2  
Old 08-07-2004, 04:58 PM
JimN's Avatar
JimN JimN is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 11,344
Is there a gear on the cam under the distributor? How about the condition of the gear on the distributor shaft?
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2004, 05:12 PM
scramblerkid's Avatar
scramblerkid scramblerkid is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 18
the dist looks good, cam gear is good. I pulled the dist, and it doesn't look like there is anything for the bottom of the dist to fit into.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-07-2004, 07:22 PM
JimN's Avatar
JimN JimN is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 11,344
So, there's no hex hole on the bottom of the distributor gear? Is there a hex rod inside the motor when you look into the hole in the intake manifold?
Reply With Quote
  #5  
Old 08-07-2004, 07:47 PM
lakes Rick's Avatar
lakes Rick lakes Rick is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2004
Boat: MC Maristar 225 VRS 1994 350TBI
Location: Eugene, Oregon
Posts: 1,582
Possibly someone removed the distributor and the hex drive cam out with it and fell off or was not reinstalled.....
Reply With Quote
  #6  
Old 08-07-2004, 10:37 PM
scramblerkid's Avatar
scramblerkid scramblerkid is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 18
hex cam rod? Huh?

I bought the boat without the distributor installed. Is there supposed to be a rod under the dist? It does look like there is a hex hole wayyyyyy at the bottom of the dist hole... Would this be a common part? Can I install it without pulling the pan? What keeps it from moving while I install the dist?

Anybody know where I could find a dist rod?
Reply With Quote
  #7  
Old 08-07-2004, 10:56 PM
scramblerkid's Avatar
scramblerkid scramblerkid is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 18
aha haaaaa Eurika

http://www.coasthigh.com/oil_systems...mit2=Oil+Pumps

"oil pump drive shaft" eh.

Huh, AMC engines don't have those...

Thanks guys, I'll post if it works, but I'm sure it will. I just hope I didn't ruin my engine running it without it...


==============

I had to buy a new pump shaft (found the new one the day after...) runs much better now... The hardest part was getting everything to line up again to re-install the distributor

Last edited by scramblerkid; 08-14-2004 at 11:13 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 03:17 AM.