Go Back   TeamTalk > General MasterCraft Topics > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #51  
Old 05-26-2014, 10:36 PM
lashburn1's Avatar
lashburn1 lashburn1 is offline
MC Addict
 
Join Date: Aug 2013
Boat: 2015 X20 SS
Location: Oceanside California
Posts: 5,073
Quote:
Originally Posted by teamcanada View Post
Any updates here? Bump
I think MC has his Boat now....
__________________

2015 X20 SS GEN2 6.0
2016 G21 Coastal
2014 X46 GEN2 7.4
2014 X30 GEN2 5.7
2006 VRS200 SS 5.7
2013 X30 GEN2 6.2
2013 Yamaha 242LS
Reply With Quote
  #52  
Old 05-27-2014, 01:42 PM
hughes26 hughes26 is offline
TT Regular
 
Join Date: Feb 2013
Boat: 2013 X-30 6.0L
Location: Southeast
Posts: 50
Short and quick update..

I got my boat back from MC on Friday. I was not convinced that the changes they made would make a difference but it did. I now have a boat that does not list while cruising, surfing or wakeboarding.
Reply With Quote
  #53  
Old 05-27-2014, 01:54 PM
willyt's Avatar
willyt willyt is offline
MC Maniac
 
Join Date: May 2009
Boat: ER xstar
Location: high in the middle and round on both ends
Posts: 2,745
.... what are the 'changes they made'?
Reply With Quote
  #54  
Old 05-27-2014, 02:07 PM
hughes26 hughes26 is offline
TT Regular
 
Join Date: Feb 2013
Boat: 2013 X-30 6.0L
Location: Southeast
Posts: 50
Quote:
Originally Posted by willyt View Post
.... what are the 'changes they made'?
They added a "hook" to the rear starboard side. MC said it was supposed to be there and mine was not, or it was not enough. They also added some lead to the transom on the port side.
Reply With Quote
  #55  
Old 05-27-2014, 02:57 PM
bobx1 bobx1 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jun 2007
Boat: Was 2007 X1 - now looking
Location: South
Posts: 1,134
Quote:
Originally Posted by hughes26 View Post
.....They also added some lead to the transom on the port side.
Mastercraft added lead???
Reply With Quote
  #56  
Old 05-27-2014, 03:08 PM
ttu's Avatar
ttu ttu is offline
MC Addict
 
Join Date: Jun 2005
Boat: 2007 X2 towed by a 2012 Touareg TDI
Location: tulsa
Posts: 5,282
Quote:
Originally Posted by bobx1 View Post
Mastercraft added lead???
i was thinking the same thing! sounds more like a bandaid..
Reply With Quote
  #57  
Old 05-28-2014, 03:20 PM
hughes26 hughes26 is offline
TT Regular
 
Join Date: Feb 2013
Boat: 2013 X-30 6.0L
Location: Southeast
Posts: 50
MC gave this explanation - No 2 boats come off the line weighing the exact same. Each boat is hand laid in the molds which can allow for more material in this boat compared to the next boat. With that said each individual boat could have more laminate on one side of the boat than the other. Causing a weight difference Port and Starboard.

I have toured the factory (strongly recommend it if you are ever close by) and have seen them lay the molds and can completely see where a little more or a little less material can get applied.

In the case with my boat they added 100lbs of lead to the Port transom. They did a great job and you cannot tell it was added by looking at it. I did not think this would resolve my issue but it did.

I am just thankful that they stepped in and made everything right and they did it with little fuss from me. MC took this on and made me a happy customer again with a proper riding X-30. I had Band-Aid on my brain to when they 1st told me. Then I looked at it in a different way. Owners are adding lead to their surf boats all the time and they are just laying it in the boat some where. At least mine is installed properly and without me telling you you would never know it was there.
Reply With Quote
  #58  
Old 05-28-2014, 04:22 PM
mikeg205's Avatar
mikeg205 mikeg205 is online now
Moderator
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 1995 Pro Star 205 5.7 Liter
Location: Plainfield - Joliet, IL
Posts: 17,209
Send a message via Skype™ to mikeg205
awesome story of getting taken care of.
__________________
...A bad day water skiing still beats a good day at work...1995 Pro Star 205....
Reply With Quote
  #59  
Old 05-31-2014, 04:12 PM
Quinten Quinten is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Sep 2008
Boat: 1997 Crownline 182 (sold), 2012 Mastercraft X2
Location: Belgium
Posts: 409
That is great news.

Do you have a picture?
Reply With Quote
  #60  
Old 07-13-2014, 11:05 PM
LD50 LD50 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jul 2014
Boat: 2013 X10
Location: Midwest
Posts: 59
I'm glad I found this thread. Just purchased an immaculate 2013 X10 that was very well taken care of. I didn't notice anything on the test drive mostly because the cooler was empty and there were always 2 people sitting port side. I've had it out a couple of times and noticed a heavy lean to starboard and it seems to ride pretty nose high even with the plate down. I'm coming from a Supra 21v which did list a slight bit to starboard but was only noticeable from looking at a slight difference in the wake from side to side.

My boat only has the center plate and no tabs. Confirmed the ballast was empty by cycling the drain pumps while not moving and again when sitting at an angle on the ramp. I notice mine listing enough at around 21 mph that if I make a moderately hard right turn, the rub rail is near the water line and it will kick spray up until it hits the wakeboard in the starboard rack. It doesn't do this if making the same turn to port. I'm starting to wonder if I may have made a big mistake by upgrading. I love this boat and it's obvious to me how much more thought was put into the design but this worries me.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 12:00 PM.


2018