Go Back   TeamTalk > Classifieds Buy/Sell > For Sale: Watersports Equipment

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-03-2018, 10:41 PM
DStockton24 DStockton24 is online now
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2016
Boat: 2008 Mastercraft X45, 2012 Mastercraft X25, Currently own 2013 Mastercraft X30
Location: Midwest
Posts: 147
Backing down trailer and brakes act weird

This is a very weird reaction on my '16 Yukon. I have towed many boats and this is a first. Trailering my boat to the lake my brakes feel normal and have a spongy feel which is like your driving your car normal. When backing down my boat on the ramp its normal until my trailer tongue is fully expanded out because gravity is pulling the boat away. When its fully expanded my brakes feel very hard and the spongy feel is gone and my brakes don't work near as good and its kind of not safe. Any ideas? I have a '13 boatmate trailer with a new ufp a60 hitch on it.

Sent from my SAMSUNG-SM-G930A using Tapatalk
Reply With Quote
  #2  
Old 07-03-2018, 10:44 PM
DStockton24 DStockton24 is online now
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2016
Boat: 2008 Mastercraft X45, 2012 Mastercraft X25, Currently own 2013 Mastercraft X30
Location: Midwest
Posts: 147
Also put this in the wrong category. Is there a way to move it?

Sent from my SAMSUNG-SM-G930A using Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 07-03-2018, 11:32 PM
ap77's Avatar
ap77 ap77 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 2015 MasterCraft X-20
Location: Northwest
Posts: 1,295
Iím guessing here....but maybe itís your antilock brakes?
__________________
- Andrew

2015 MasterCraft X-20 (current)
2009 MasterCraft X-2 (sold)
Reply With Quote
  #4  
Old 07-03-2018, 11:53 PM
DStockton24 DStockton24 is online now
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2016
Boat: 2008 Mastercraft X45, 2012 Mastercraft X25, Currently own 2013 Mastercraft X30
Location: Midwest
Posts: 147
Quote:
Originally Posted by ap77 View Post
Iím guessing here....but maybe itís your antilock brakes?
I've had numerous Suvs and all had anti lock brakes and this is first one that's ever done it. I pulled a '12 X25 and it didn't do it. It also had a boatmate trailer with the UFP a60 hitch

Sent from my SAMSUNG-SM-G930A using Tapatalk
Reply With Quote
  #5  
Old 07-04-2018, 02:09 PM
Atver300 Atver300 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jul 2016
Boat: 2001 prostar 209
Location: Southeast
Posts: 52
Sounds like the hill start system not disengaging when the trucks in reverse
Reply With Quote
  #6  
Old 07-04-2018, 04:44 PM
DStockton24 DStockton24 is online now
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2016
Boat: 2008 Mastercraft X45, 2012 Mastercraft X25, Currently own 2013 Mastercraft X30
Location: Midwest
Posts: 147
Quote:
Originally Posted by Atver300 View Post
Sounds like the hill start system not disengaging when the trucks in reverse
That could be something. Ill look into that.

Sent from my SAMSUNG-SM-G930A using Tapatalk
Reply With Quote
  #7  
Old 07-05-2018, 09:49 AM
trunderw trunderw is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Apr 2007
Boat: 2008 X-14 MCX w/Powerslot
Location: lake anna
Posts: 454
Quote:
Originally Posted by Atver300 View Post
Sounds like the hill start system not disengaging when the trucks in reverse
That's a great guess, maybe put it in tow mode or take it out of tow mode. Hill start needs to auto turn off in reverse regardless I would think. Does it only happen when the trailer is hooked up? 7 pin harness? Only backing downhill or uphill too?
__________________
boats rock, but don't rock the boat
Reply With Quote
  #8  
Old 07-05-2018, 09:57 AM
DStockton24 DStockton24 is online now
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2016
Boat: 2008 Mastercraft X45, 2012 Mastercraft X25, Currently own 2013 Mastercraft X30
Location: Midwest
Posts: 147
Quote:
Originally Posted by trunderw View Post
That's a great guess, maybe put it in tow mode or take it out of tow mode. Hill start needs to auto turn off in reverse regardless I would think. Does it only happen when the trailer is hooked up? 7 pin harness? Only backing downhill or uphill too?
Only does it when backing down my boat on a ramp. It does have a 7 pin

Sent from my SAMSUNG-SM-G930A using Tapatalk
Reply With Quote
  #9  
Old 07-06-2018, 09:13 AM
barga43 barga43 is offline
TT Newbie
 
Join Date: Dec 2016
Boat: Mastercraft X23
Location: Midwest
Posts: 4
I've had similar issues in the past and it was all related to the reverse solenoid (mine was a bad ground wire). Check out this website, specifically look at the FAQs in the brake section. They have troubleshooting guides for this specific issue.

http://www.boatmateparts.com/faqs.php#28
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 11:18 PM.


2018