Go Back   TeamTalk > General MasterCraft Topics > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-06-2017, 12:17 PM
Gvwolfe Gvwolfe is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2017
Boat: 2006 Mastercraft X30
Location: Central NC
Posts: 7
06 X30 Ballast Issue

Ok, looking for guidance on where to start looking. All 3 ballast pumps (stbd, kgb, port) stopped working this weekend. The toggle switches for fill and empty still light up but no water in either direction. Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-06-2017, 12:50 PM
gt23's Avatar
gt23 gt23 is offline
MC Maniac
 
Join Date: Aug 2014
Boat: 2015 X30, 2008 X15 (sold)
Location: Alberta and Idaho
Posts: 2,618
when you turn them on do you hear them working, or nothing?
have you checked the fuses/circuit breakers?


odd that all three went at once. not sure on your circuit board but look there first
Reply With Quote
  #3  
Old 09-06-2017, 12:54 PM
gt23's Avatar
gt23 gt23 is offline
MC Maniac
 
Join Date: Aug 2014
Boat: 2015 X30, 2008 X15 (sold)
Location: Alberta and Idaho
Posts: 2,618
is it possible the inlet is blocked, if the motors are running it could be a blockage - unlikely I would think, but possible?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-06-2017, 01:10 PM
Gvwolfe Gvwolfe is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2017
Boat: 2006 Mastercraft X30
Location: Central NC
Posts: 7
Nothing running at all. I'll check breakers to start. I found it strange that all 3 would stop at once
Reply With Quote
  #5  
Old 09-06-2017, 01:40 PM
gt23's Avatar
gt23 gt23 is offline
MC Maniac
 
Join Date: Aug 2014
Boat: 2015 X30, 2008 X15 (sold)
Location: Alberta and Idaho
Posts: 2,618
that is very strange. first guess would be electrical
Reply With Quote
  #6  
Old 09-06-2017, 02:38 PM
rgardjr1's Avatar
rgardjr1 rgardjr1 is offline
MC Devotee
 
Join Date: Oct 2008
Boat: Mastercraft, Maristar 200 SS, 2006, 5.7L Crusader
Location: Liberty Lake, WA
Posts: 1,344
I would get your multi-meter out and check for power at the plug where it connects to the pump. I had a problem with one of my relays going bad so the pump would empty but not fill. I could tap on the outside of the plastic box with the relays and get it to come on. Weird that all three pumps are dead.
__________________
2006 Maristar 200 SS
Reply With Quote
  #7  
Old 09-07-2017, 04:05 AM
tr6coug's Avatar
tr6coug tr6coug is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Aug 2007
Boat: Mastercraft 2007 X2 MCX
Location: OR
Posts: 862
Check the relay box and make sure the box is getting battery power. The power terminals inside the box might be loose.
__________________
'07 Navy Blue X2 MCX
http://www.wakeblaster.com/
Ballast Timer Reprogramming Info
Reply With Quote
  #8  
Old 09-07-2017, 10:18 AM
jjsaustin jjsaustin is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Apr 2016
Boat: 2015 x30
Location: South
Posts: 119
Are you trying to fill/drain using the touch screen or the manual switches?

The manual switches need to be in the middle position to be able to use the touch screen
Reply With Quote
  #9  
Old 09-07-2017, 10:19 AM
CantRepeat's Avatar
CantRepeat CantRepeat is online now
 
Join Date: Jul 2008
Boat: Passively looking for a CSX 265
Location: Roll Tide!!
Posts: 14,711
Quote:
Originally Posted by jjsaustin View Post
Check your ballast override switches.
What is a ballast override switch?
__________________
Tim

"Heavy" beer is for wine drinkers that are too embarrassed to drink wine in front of their buddies. "Light" beer is a drinkin' man's beer!
Reply With Quote
  #10  
Old 09-07-2017, 10:21 AM
LKNtristar's Avatar
LKNtristar LKNtristar is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2014
Boat: 1998 Mastercraft Maristar 200VRS
Location: Southeast
Posts: 246
Had the same issue with my 06 X15 early this season. My ballast controls went out with a full load. Issue? Corroded wires on the inside of the ballast control module. Easy fix


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Tags
ballast, x30

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 07:27 PM.


2018