Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Ballast

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-30-2017, 01:21 PM
dllwake
Guest
 
Posts: n/a
2001 XStar Hard Tank Removal - Ballast Pump Leak

First post, so take it easy on me I've done a little searching and can't seem to find the right thread to address my question so figured I would post.

In preparation for the upcoming install of my wakemakers hard tank replacement bags, I went ahead and removed the port-side hard tank from the sundeck compartment. The replacement bags haven't arrived, but i got a chance to take the boat out last night for a cruise and noticed that the in-flow pump to the hard tank i removed was dripping water into the hull. It was not a rapid flow of water, but enough to make me nervous. Rather than leaving the boat in its slip, i took it out to better assess.

My plan is to wait for the replacement bags to get here and install them in hopes of that fixing the issue, but wanted to ask if anyone has any other ideas as to why running the boat without a hard tank would cause the in-flow pump to leak... maybe an issue completely unrelated to the hard tank removal, but since it coincided with pulling the tank, I'm assuming i've disrupted the system somehow and caused the leak.

Thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-30-2017, 01:34 PM
MI_Corey's Avatar
MI_Corey MI_Corey is offline
MC Devotee
 
Join Date: May 2013
Boat: 2008 X1
Location: Michigan
Posts: 1,057
Probably just need to replace the impellers in your ballast pumps.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-30-2017, 03:09 PM
CheeseSteak1's Avatar
CheeseSteak1 CheeseSteak1 is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Oct 2014
Boat: 2009 X30 MCX / 2003 X2 MCX
Location: Midwest
Posts: 975
What type of ballast pumps are in your boat?
Reply With Quote
  #4  
Old 05-30-2017, 06:02 PM
Jayhawk's Avatar
Jayhawk Jayhawk is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Oct 2013
Boat: 2001 X-Star
Location: Kansas
Posts: 718
You need to close the valve(s).
Attached Images
 
Reply With Quote
  #5  
Old 05-31-2017, 08:21 AM
dllwake
Guest
 
Posts: n/a
they are the factory 1000 gpm pumps... i will shut off the valves as recommended and will check the impeller as soon as i get back to the boat... thanks for the info guys
Reply With Quote
  #6  
Old 05-31-2017, 10:18 PM
blackhawk's Avatar
blackhawk blackhawk is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2013
Boat: 2006 X15 350 MCX
Location: Virginia
Posts: 1,047
1000 gpm???
__________________
We defy the mafia!
Reply With Quote
  #7  
Old 06-01-2017, 12:46 AM
Tsumi Tsumi is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Feb 2012
Boat: 2001 X-star 5.7L LTR, 2000 Prostar 190 5.7L LTR, both dark green
Location: Pacific
Posts: 691
I think he means GPH. The 2001 boats came with Johnson cartridge pumps, which don't have the aforementioned impeller.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 06:15 PM.