Go Back   TeamTalk > Off Topic > Off Topic Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-06-2013, 02:40 AM
wtrskr wtrskr is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Sep 2009
Boat: '94 prostar 190
Location: Midwest
Posts: 265
car issue - blown engine, what to do

I was driving down the interstate and something didn't feel right, then the engine started knocking. I pulled over, shut it down, and I believe it ran out of oil. Added oil and eventually got it to start again but it's really knocking.

It is a clean '01 honda civic with 150k miles.

First, Is the bottom end probably junk? The temp gauge didn't go up, which surprises me.

If the engine is done for, it is in a parking lot right now and trying to figure out the best course of action.

Sell it on Craigslist for next to nothing?
Tow it to a junkyard for scrap? (new tires on it)
Bring it to a dealership for a trade in?

If it was just the head or something like that, I'd probably buy another less-used car, and maybe could do a little project with this one to get it running before selling.

Last edited by wtrskr; 07-06-2013 at 02:54 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-06-2013, 07:07 AM
waterlogged882 waterlogged882 is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Dec 2004
Boat: wooden, boat, 1908, putt
Location: lake
Posts: 10,570
..........
__________________
Barack Hussein Obama
Worst President Ever.
Elected by White Guilt.
66 Million Suckers.

Last edited by waterlogged882; 09-11-2015 at 09:18 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-06-2013, 09:35 AM
wtrskr wtrskr is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Sep 2009
Boat: '94 prostar 190
Location: Midwest
Posts: 265
Quote:
Originally Posted by Cloaked View Post
150k miles on that engine is nothing. My 98 commuter Honda just turned 282k. I'd get a mechanic to diagnose it and fix it. Even dropping in a rebuild or a junkyard find is OK unless you're just over the 91 model. It has a certain value regardless of the condition.

Good luck.
I was thinking I had a lot more miles on her, but it must have been burning oil or something because there have been no leaks on my driveway (boat gets the garage for the summer). I pulled over thinking I had a belt issue or something rubbing on the tire. Everything look okay so I got back on the interstate, which was a bad choice.

If it is making a pretty loud knocking noise is there anything else to diagnose?

I'm planning on getting one of those tow dolly's from uhaul, just figuring out where to take it. Any idea how much an engine from a junkyard would cost?
Reply With Quote
  #4  
Old 07-06-2013, 10:08 AM
waterlogged882 waterlogged882 is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Dec 2004
Boat: wooden, boat, 1908, putt
Location: lake
Posts: 10,570
..........
__________________
Barack Hussein Obama
Worst President Ever.
Elected by White Guilt.
66 Million Suckers.

Last edited by waterlogged882; 09-11-2015 at 09:17 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-06-2013, 10:23 AM
JimN's Avatar
JimN JimN is online now
MC Master Poster
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 12,174
Quote:
Originally Posted by wtrskr View Post
I was driving down the interstate and something didn't feel right, then the engine started knocking. I pulled over, shut it down, and I believe it ran out of oil. Added oil and eventually got it to start again but it's really knocking.

It is a clean '01 honda civic with 150k miles.

First, Is the bottom end probably junk? The temp gauge didn't go up, which surprises me.

If the engine is done for, it is in a parking lot right now and trying to figure out the best course of action.

Sell it on Craigslist for next to nothing?
Tow it to a junkyard for scrap? (new tires on it)
Bring it to a dealership for a trade in?

If it was just the head or something like that, I'd probably buy another less-used car, and maybe could do a little project with this one to get it running before selling.

Did you follow the recommended service intervals and parts replacement? One site I went to said the timing belt needs replacement at 110K miles or 7 years, whichever comes first and another added that it should be replaced at 60K miles if the car is driven in extremely hot (110F) or cold (-20F) climate. However, if it was ingesting oil, you should have seen evidence of this, either in smoky exhaust, fouled plugs and dark sooty deposits at the exhaust pipe ends.Look at the engine and the undercarriage- do you see oil on the engine, transmission or anything else?
Reply With Quote
  #6  
Old 07-06-2013, 10:37 AM
wtrskr wtrskr is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Sep 2009
Boat: '94 prostar 190
Location: Midwest
Posts: 265
Quote:
Originally Posted by JimN View Post
Did you follow the recommended service intervals and parts replacement? One site I went to said the timing belt needs replacement at 110K miles or 7 years, whichever comes first and another added that it should be replaced at 60K miles if the car is driven in extremely hot (110F) or cold (-20F) climate. However, if it was ingesting oil, you should have seen evidence of this, either in smoky exhaust, fouled plugs and dark sooty deposits at the exhaust pipe ends.Look at the engine and the undercarriage- do you see oil on the engine, transmission or anything else?
Do you think it could be timing belt related? I did change it, but went until 120k miles.

The car is in a parking lot right now about an hour a way (Madison) so I can't take a look at it. I changed the spark plugs about a year and a half ago and they looked fine, I think. I've done little things on my own here and there so it hasn't been into the shop in a while. Last time was at a technical college to get the AC fixed.

It doesn't get near as much love as my boat, but it gets the oil changed regularly and if anything pops up it gets fixed.

Something hasn't felt quite right about it but not bad enough that I thought it needed to be taken in. Just seemed like there was a little too much friction or something, that was even after an oil change.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-06-2013, 10:55 AM
waterlogged882 waterlogged882 is offline
MC Master Poster
 
Join Date: Dec 2004
Boat: wooden, boat, 1908, putt
Location: lake
Posts: 10,570
..........
__________________
Barack Hussein Obama
Worst President Ever.
Elected by White Guilt.
66 Million Suckers.

Last edited by waterlogged882; 09-11-2015 at 09:17 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-06-2013, 11:24 AM
TxsRiverRat TxsRiverRat is offline
Guest
 
Join Date: May 2011
Posts: 4,058
It sounds to me that you spun a rod bearing... Try calling LKQ Auto Parts -@ (800) 442-1031

They hooked me up with a gently used transmission for my old 4runner, shipped to my mechanic for $1100... Then I paid them 650 for the install.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-06-2013, 11:29 AM
JimN's Avatar
JimN JimN is online now
MC Master Poster
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 12,174
Quote:
Originally Posted by wtrskr View Post
Do you think it could be timing belt related? I did change it, but went until 120k miles.

The car is in a parking lot right now about an hour a way (Madison) so I can't take a look at it. I changed the spark plugs about a year and a half ago and they looked fine, I think. I've done little things on my own here and there so it hasn't been into the shop in a while. Last time was at a technical college to get the AC fixed.

It doesn't get near as much love as my boat, but it gets the oil changed regularly and if anything pops up it gets fixed.

Something hasn't felt quite right about it but not bad enough that I thought it needed to be taken in. Just seemed like there was a little too much friction or something, that was even after an oil change.
If it seemed to be fighting something, it should have been checked out immediately. I agree- you may have spun a bearing or something but if it was low on oil, there's no apparent explanation for it at this time.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-06-2013, 11:34 AM
HartlandX1 HartlandX1 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Mar 2012
Boat: 2007 Mastercraft X1
Location: Midwest
Posts: 127
My dad had a 2000 civic that he sold to my sisters bf, that just crossed over 300k with only normal maintenance. What did you forget to do?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 07:37 PM.