Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Engine / Drive Train

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-13-2013, 02:38 PM
JLMax16 JLMax16 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jan 2010
Boat: X-9
Location: San Diego, CA.
Posts: 37
Indmar LTR 330 headers cleaning?

I have a 2001 X9 with an Indmar LTR 330HP motor. On the port side of the motor I have noticed some increased rust on the underside of the headers, running down the block. I've also noticed that the carpet on that side of the motor has begun melting. I'm assuming the header on that side is running very hot (though the only place I really run my boat is in Lake Havasu, so it's always 110 degrees outside and the airflow under the clam shell is poor). I have an Orca closed cooling system. My question is, the headers are cooled by lake water, do they need to be removed and cleaned out occasionally? Along with changing the gasket and possibly resolving the rust issue? Thanks for any help in advance.
__________________
'01 X-9, mid-ship LTR 330HP (5.7L GM Vortec), Northstar Ignition.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-13-2013, 03:16 PM
JLMax16 JLMax16 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jan 2010
Boat: X-9
Location: San Diego, CA.
Posts: 37
Going to highjack my own thread a little bit. I've also been having issues with vapor lock? Cold starting is no problem, I'll run the boat for a while, it will get up to operating temp. When I go to start it 10-60min later, the motor turns over, but will not start. The only way I can seem to get it to start when warm is at WOT. Any ideas?
__________________
'01 X-9, mid-ship LTR 330HP (5.7L GM Vortec), Northstar Ignition.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-13-2013, 03:23 PM
mikeg205's Avatar
mikeg205 mikeg205 is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 1995 Pro Star 205 5.7 Liter
Location: Plainfield - Joliet, IL
Posts: 11,653
Send a message via Skype™ to mikeg205
IMO - sounds like your get close to overheat after heat soak. I would pull the risers and check the water passages. When I ran a warmer t-stat I had start trouble after turning off to gather up a boarder or skiier.. but then the issue went away when I went back to a cooler t-stat that originally in boat.
__________________
...A bad day water skiing still beats a good day at work...1995 Pro Star 205....
Reply With Quote
  #4  
Old 04-30-2013, 12:02 PM
JLMax16 JLMax16 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jan 2010
Boat: X-9
Location: San Diego, CA.
Posts: 37
Here's a picture of what I'm talking about.
Attached Images
 
__________________
'01 X-9, mid-ship LTR 330HP (5.7L GM Vortec), Northstar Ignition.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-30-2013, 12:23 PM
Table Rocker's Avatar
Table Rocker Table Rocker is offline
MC Devotee
 
Join Date: Oct 2010
Boat: '96 ProStar 205, Sammy Duvall, LT-1
Location: Fayetteville, Arkansas
Posts: 1,637
It looks to me like you are going to need a new manifold (or two). Slight rust is common at that location, but you have a water leak or you wouldn't see the white scale and the streaks running down the block.

I would guess that the boat has seen some salt water use (hence the closed cooling) and the cast iron manifolds weren't suited for it. The water is seeping onto the hottest part of the engine and turning to steam which is heating up everything around it and under the motor box.
__________________
'96 ProStar 205 SD LT-1

Last edited by Table Rocker; 04-30-2013 at 02:00 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-01-2013, 07:58 PM
JLMax16 JLMax16 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jan 2010
Boat: X-9
Location: San Diego, CA.
Posts: 37
Awesome. Where would I find some new exhaust manifolds online? I've had the boat for 4 years. Took it in salt water twice. Thoroughly flushed it with salt away and everything. Noy sure what the previous owner did.
I drained the oil after leaving it all winter (I live in SoCal and the boat is in my garage) and may have seen some slight mocha colored oil as I drained it. I'm worried the extra heat may have cracked the head and I now have water leaking into the oil. Or maybe it's from sitting all winter and collecting some water? I'm praying.
__________________
'01 X-9, mid-ship LTR 330HP (5.7L GM Vortec), Northstar Ignition.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-01-2013, 08:09 PM
Table Rocker's Avatar
Table Rocker Table Rocker is offline
MC Devotee
 
Join Date: Oct 2010
Boat: '96 ProStar 205, Sammy Duvall, LT-1
Location: Fayetteville, Arkansas
Posts: 1,637
Since your heads are cooled by the closed system, they should be okay. The exhaust ports are always going to be hot and burn off the paint. If your manifolds are totally shot, you might have water from the cooling jacket leaking internally into the exhaust port. You can get water to the exhaust valves and into the cylinder.

Replacement manifolds are available online through most marine vendors. They aren't going to say Indmar on the side anymore, but at least they are available.

The good news is: Once you turn off the sauna, I think your vapor lock problems will be fixed.

The bad news is: Those manifold bolts don't look like they will want to come out very easily.
__________________
'96 ProStar 205 SD LT-1
Reply With Quote
  #8  
Old 05-01-2013, 08:35 PM
mikeg205's Avatar
mikeg205 mikeg205 is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 1995 Pro Star 205 5.7 Liter
Location: Plainfield - Joliet, IL
Posts: 11,653
Send a message via Skype™ to mikeg205
start spraying them bolts with liquid wrench or pb blaster, kroil or home brew p.o....

I would spray daily for awhile and hopefully the bolts heads won't snap off when the are turned.
__________________
...A bad day water skiing still beats a good day at work...1995 Pro Star 205....
Reply With Quote
  #9  
Old 05-18-2013, 05:27 PM
JLMax16 JLMax16 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jan 2010
Boat: X-9
Location: San Diego, CA.
Posts: 37
Day two of bolt removal. The exhaust manifold I pictured, isn't the one giving me issues. I'm having to drill out two bolts. It's a nightmare. Anyway, when I put on the new manifolds I was instructed to use a gasket, which I got one at Napa. I know the factory used a high temp bead of silicone. What do you guys recommend?
__________________
'01 X-9, mid-ship LTR 330HP (5.7L GM Vortec), Northstar Ignition.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-18-2013, 07:17 PM
JLMax16 JLMax16 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jan 2010
Boat: X-9
Location: San Diego, CA.
Posts: 37
Here's what the middle exhaust holes look like. They have some wear that looks like it could affect a good seal.
Attached Images
 
__________________
'01 X-9, mid-ship LTR 330HP (5.7L GM Vortec), Northstar Ignition.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 06:13 AM.