Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Ballast

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-27-2012, 09:22 PM
bjames's Avatar
bjames bjames is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2009 X-Star LY6
Location: Alberta, Canada
Posts: 1,106
2009 Xstar ballast

Was inspecting the 09 Star today and flicked on the ballast pumps. The toggle switch light would blink once or twice, then light solid, but i could not here any of the pumps. Now the engine wasnt running, the key was turn to the on position. My question is, do the pumps only operate when the engine is running?
__________________
Current: 2009 X-Star, Indmar 6L, 400hp, ZFT3 tower. c/w 1/9 scale R/C PWT X-Star

Owned:
2012 X25
2011 X25
2009 Moomba LSV
2009 Moomba Outback V
2008 Monterey FS180
Pelican 4 set paddle boat
plastic tug boat when I was 4
Reply With Quote
  #2  
Old 10-27-2012, 09:41 PM
jgraham37128 jgraham37128 is offline
MC Fanatic
 
Join Date: May 2012
Boat: 2010 Mastercraft X2
Location: Center-Hill Lake / Southeast
Posts: 948
pumps

No it should run as long as the ignition is on. However I think it has sensors so it won't pump while out of water. I have a hard time with mine too, especially the center one. Someone told me the pump turns on and off by a timer. I'm going to reset my timers and see if this doesn't fix my problems.


maybe someone with more knowledge on how they work exactly will chime in.

So I take you bought a 2009 XStar and sold/traded your new boat?
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2012, 04:12 AM
XStar08's Avatar
XStar08 XStar08 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Aug 2012
Boat: MasterCraft XStar, 08, LY6; MasterCraft ProStar 190, 91, Ford Mustang;
Location: Central Europe
Posts: 196
They should run for a short time. Guess the impelles are "glued" in the pumps because not running for a while, try to take the pumps apart, put green impellers and it should run fine.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-29-2012, 02:13 PM
bjames's Avatar
bjames bjames is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jul 2011
Boat: 2009 X-Star LY6
Location: Alberta, Canada
Posts: 1,106
I have asked my dealer to have them to verify operation prior to me taking delivery
__________________
Current: 2009 X-Star, Indmar 6L, 400hp, ZFT3 tower. c/w 1/9 scale R/C PWT X-Star

Owned:
2012 X25
2011 X25
2009 Moomba LSV
2009 Moomba Outback V
2008 Monterey FS180
Pelican 4 set paddle boat
plastic tug boat when I was 4
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 06:49 AM.