Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > General / Other

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-17-2012, 09:08 PM
gruvnfunk's Avatar
gruvnfunk gruvnfunk is offline
TT Regular
 
Join Date: Apr 2012
Boat: X-Star 2000
Location: Midwest
Posts: 31
X Star 2000 Bilge Won't Run

I dropped the boat in this week and noticed the bilge won't run. The light on the button on the dash lights up but it's not pumping and isn't showing any signs of life. Any guesses what the issue is?

Send me an email for a photo of the pump. I can't tell what kind it is. It is yellow with a black top.

The label is pretty grimy but I could make out "Johnson Pump" on the side of it.

grant@kirsh.com



grant@kirsh.com

Last edited by gruvnfunk; 05-17-2012 at 09:35 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-17-2012, 09:34 PM
gruvnfunk's Avatar
gruvnfunk gruvnfunk is offline
TT Regular
 
Join Date: Apr 2012
Boat: X-Star 2000
Location: Midwest
Posts: 31
The label is pretty grimy but I could make out "Johnson Pump" on the side of it.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-17-2012, 10:24 PM
Bob B Bob B is online now
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2006
Boat: 197 ProStar 2002
Location: Lees Summit MO
Posts: 132
I just replaced my pump.

I just ordered this for my 2002 prostar 197.
The float switch was bad.
http://reviews.basspro.com/2010/9158...ws/reviews.htm
Reply With Quote
  #4  
Old 05-17-2012, 10:30 PM
swatguy's Avatar
swatguy swatguy is offline
MC Devotee
 
Join Date: Mar 2007
Boat: 2000 X-star
Location: Midwest, Chicago
Posts: 1,538
The pump is a Johnson/ mayfair pump. You can just buy the cartridge motor rather than an entire new housing in order to save some cash and mounting issues. Can't recall if mine was 500gph from factory or 750, but I would go 750gph for sure. Most retailers stock the cartridge motor unit. Also possibly just spin the impellar by hand. My ballast pump(same style) wasnt working last year at the beginning. The impellar was just stuck. Spun it by hand and its worked like charm for sure since. Just a heads up. If you do add the new pump and u want to check it. Don't run it for long out of the housing with no water it will burn out quick.
__________________
2000 X-Star, 3000lbs ballast, LTR 330, Acme 1235 14.5X14.25prop.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-17-2012, 11:17 PM
gruvnfunk's Avatar
gruvnfunk gruvnfunk is offline
TT Regular
 
Join Date: Apr 2012
Boat: X-Star 2000
Location: Midwest
Posts: 31
Thanks swatguy, I've got the dual setup as well for the bilge and the ballast. How do you access the cartridge? I noticed the arrows and "lock" and "unlock" on the top but it doesn't want to budge. I could have applied more pressure but I wasn't sure if I was doing something incorrectly and didn't want to break it.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-18-2012, 12:30 AM
Lumbergh's Avatar
Lumbergh Lumbergh is offline
MC Fanatic
 
Join Date: Aug 2011
Boat: 1991 ProStar 190
Location: Seattle
Posts: 716
Bilge pumps are cheap, just get a new one. Amazon is your friend...
__________________
1991 ProStar / 351W with 1:1 Velvet Drive
Reply With Quote
Reply

Tags
2000, bilge, bilge_pump, mastercraft, x-star

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 06:45 PM.