Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Electrical

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-20-2008, 04:10 AM
mastercrafttristar190 mastercrafttristar190 is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 15
1988 Mastercraft Tristar 190 gauges

I just recently bought a 1988 Mastercraft Tristar 190 but i have couple of problems with it the speed gauge does not work at all the the rpm gauge bounces up and down each time i hit a wave does any one know what is causing this?


Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 08-20-2008, 07:48 AM
Fletchx7's Avatar
Fletchx7 Fletchx7 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Aug 2008
Boat: 2002 Mastercraft X7
Location: Fishers, IN
Posts: 200
I had an 88 Tristar that had issues with the starboard speedo. There is a small hose that attaches to the speedo pitot on the stearn underneath the platform. Make sure that hose is connected. I eventually replaced the entire pitot. You can order them from any marine store like Bartswatersports.com. After that, the speedo worked 90% of the time. If we were underway and hit a large wake, it would sometimes drop to zero and then work again once we slowed. I am not sure about the RPM gauge.

Hope this helps!
Reply With Quote
  #3  
Old 08-20-2008, 11:52 AM
Skipper
Guest
 
Posts: n/a
The speedo is an easy one to troubleshoot. Like Fletch said the guage is fed by a line connected to the pitot. Start at the pitot. Disconnect the hose at the pitot. Inspect the pitot to ensure that it is not clogged or damaged. Then trace the tubing on the inside of the boat. In some cases the tubing may lead to a brass tube. If yours has this then remove the tubing from each end of the tube. Make sure air flows through the end of the tube leading out to the pitot. Make sure air flows through the tube. Remove the tubing at the back of the speedometer. Make sure air travels through the tubing all the way to/from the speedometer. If your plumbing is in tact to the speedo, then it is the speedo (ulikely - usually the problem is between there someplace).

As for the guages jumping at bumps that is probably a grounding issue. Little tougher, lots of wires to trace and check their connections. Clean, repair, replace as required.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-20-2008, 12:16 PM
mastercrafttristar190 mastercrafttristar190 is offline
TT Newbie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 15
Cool

Thanks for the help guys!!!
Reply With Quote
Reply

Tags
190, 1988, gauges, mastercraft, tristar

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 01:53 PM.