Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Engine / Drive Train

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 06-10-2014, 09:16 PM
catamount catamount is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Feb 2012
Boat: 1987 ProStar 190
Location: Vermont
Posts: 415
Exclamation Sea Foam / MMO just did a crazy thing to my engine. *VIDEO*

After getting the old girl uncovered recently, I decided to try to tune her up with a vacuum gauge. Last fall I replaced my distributor and didn't really get a chance to tune it before winterizing. When I summerized I plugged in the vacuum gauge and it was fluttering suggesting worn valve guides or sticking valves (?) -- see video below.

So a few days ago I dumped some Marvel Mystery Oil in the crankcase and let her run for a while over the last couple of days. I figured it couldn't hurt.

Tonight I found some Sea Foam in my garage and decided to drizzle that into the carb throat while at fast idle. I did that for a little while and then revved it up...

Suddenly my vacuum reading went way up. Like... it's steady at 25 inches now!!?! This seems like almost too much vacuum (it's above the 'normal' range on my gauge).

Timing was 10 BTDC for both clips in this video.

The first 12 seconds of the following video was shot last week. The remaining video was shot this evening.

What the hell is going on here? Did I free up a sticking valve or something? Engine experts or amateurs please chime in.

Video evidence: http://youtu.be/gBGPpnxxDF8
Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 06:12 AM.