Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Engine / Drive Train

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-15-2013, 08:05 AM
Ripple's Avatar
Ripple Ripple is offline
TT Regular
 
Join Date: Apr 2013
Boat: 2009 X15
Location: Southeast
Posts: 63
High pitched whining sound when first accelerating

X15 with a 350 makes a high pitched whining sound when first accelerating. Sound goes away after a few seconds. Is this normal? Yesterday was our first day with our 09 X15, this is also our first mastercraft.

Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-15-2013, 08:16 AM
OHpage21 OHpage21 is offline
TT Regular
 
Join Date: Jun 2007
Boat: MC, X9, 2006, RTP-1
Location: Raleigh
Posts: 63
Could be your belt slipping some as you run up the engine.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-15-2013, 08:42 AM
Ripple's Avatar
Ripple Ripple is offline
TT Regular
 
Join Date: Apr 2013
Boat: 2009 X15
Location: Southeast
Posts: 63
Quote:
Originally Posted by OHpage21 View Post
Could be your belt slipping some as you run up the engine.
Thank you, we will check out the belts today.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-15-2013, 09:27 AM
MASTIQUE's Avatar
MASTIQUE MASTIQUE is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Jul 2011
Boat: Past: 1986 MC 19 Skier; Nautique, 230, 2009, PCM 343; 2012 X-45 ZFT4, ILMOR 6.0L. CURRENT 2010 X14V, ZFT3, RTP-1
Location: Southeast
Posts: 406
Also could be your strut bushing.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-16-2013, 12:13 AM
swatguy's Avatar
swatguy swatguy is offline
MC Devotee
 
Join Date: Mar 2007
Boat: 2000 X-star
Location: Midwest, Chicago
Posts: 1,700
With the above mentioned the MCX makes kind of like jet engine noise around the 15mph mark. Same happens with my LTR when I start off. I can't recall exactly what makes it, but if I recall correctly its the fuel getting to engine or something of that sort. Perfectly normal.
__________________
2000 X-Star, 3000lbs ballast, LTR 330, Acme 1235 14.5X14.25prop.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-16-2013, 08:58 AM
CantRepeat's Avatar
CantRepeat CantRepeat is online now
 
Join Date: Jul 2008
Boat: 06 X30
Location: Roll Tide!!
Posts: 8,097
Quote:
Originally Posted by swatguy View Post
With the above mentioned the MCX makes kind of like jet engine noise around the 15mph mark. Same happens with my LTR when I start off. I can't recall exactly what makes it, but if I recall correctly its the fuel getting to engine or something of that sort. Perfectly normal.
Mine makes the same noise under load and heavy acceleration. It sounds like a whistling noise.
__________________
Tim
Gone, surfing.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-16-2013, 09:25 AM
BARE5's Avatar
BARE5 BARE5 is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Nov 2011
Boat: 1995 PROSTAR
Location: MIDWEST
Posts: 150
On my 95 Prostar, last fall, I had the same sound. Replaced the serpentine belt, noise gone. Can't even hear the engine now. Under acceleration, it used to whistle and hum.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-16-2013, 10:19 AM
skiboyny skiboyny is offline
TT Newbie
 
Join Date: Sep 2011
Boat: 1996 Prostar 190
Location: northeast
Posts: 20
Check the temp gauge. Believe it or not my impeller whistles when it's time to be replaced. Gauge will be a bit higher when it's doing it's whistling thing.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-16-2013, 01:14 PM
TOO-TALL's Avatar
TOO-TALL TOO-TALL is offline
MC Devotee
 
Join Date: Jan 2006
Boat: Mastercraft X2 2003 mcx
Location: Kankakee,IL
Posts: 1,663
Mine is not really a whine,but more of a suction noise.I think its the air intake sucking air. I have the MCX.
__________________
"Hey baby want to make fourteen dollars the hard way?"--Rondhey Dangerfeild-Caddy Shack.


"Was it over when the German's bombed pearl harbor ?"
---Animal house
Reply With Quote
  #10  
Old 06-16-2013, 02:31 PM
treiter's Avatar
treiter treiter is offline
TT Newbie
 
Join Date: Mar 2012
Boat: 2009 X-15
Location: Alberta
Posts: 113
My 09 X-15 has done same thing since day 1. No worries.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 04:41 PM.