TeamTalk

TeamTalk (http://www.mastercraft.com/teamtalk/index.php)
-   General Discussion (http://www.mastercraft.com/teamtalk/forumdisplay.php?f=6)
-   -   No crank, no click, battery 12.v - help plz (http://www.mastercraft.com/teamtalk/showthread.php?t=57124)

johny123 08-31-2013 08:57 PM

No crank, no click, battery 12.v - help plz
 
I'm getting no crank when I turn the key. The gauges fire up when the key is turned, it sounds like the fuel pump is making noise, but no click from the starter/solenoid and nothing but a beep when I turn the key.

I tested the battery, 12.7v, cleaned the posts (they were already clean), tested the solenoid 12.7v, and checked for error codes - I get code 12 which is "normal condition (diagnostics system is operational)" - (as an aside, *** is the point of this code?).

Here are my questions:

1)Could the battery could still be bad even though it says 12.7v?
2)Does 12.7v at the solenoid mean I can rule it out?
3)Could the ignition switch be the problem even though the key positions do respond appropriately?

Thanks for the help guys

thatsmrmastercraft 08-31-2013 09:05 PM

I would check the ground at the engine block.

carracer 08-31-2013 09:58 PM

Quote:

Originally Posted by johny123 (Post 974119)
I'm getting no crank when I turn the key. The gauges fire up when the key is turned, it sounds like the fuel pump is making noise, but no click from the starter/solenoid and nothing but a beep when I turn the key.

I tested the battery, 12.7v, cleaned the posts (they were already clean), tested the solenoid 12.7v, and checked for error codes - I get code 12 which is "normal condition (diagnostics system is operational)" - (as an aside, *** is the point of this code?).

Here are my questions:

1)Could the battery could still be bad even though it says 12.7v?
2)Does 12.7v at the solenoid mean I can rule it out?
3)Could the ignition switch be the problem even though the key positions do respond appropriately?

Thanks for the help guys

Hook up a charger on jump and rule in or out the battery,could be Solenoid not closing when the key switch /wire is hot. Cheap to replace I carry an extra solenoid in my tool box....

Mastercraftdave 08-31-2013 10:54 PM

Did you check the emergency kill switch lanyard?

madcityskier 08-31-2013 11:16 PM

Lanyard should let it crank, but not fire. Correct?

mikeg205 09-01-2013 12:03 AM

Quote:

Originally Posted by madcityskier (Post 974143)
Lanyard should let it crank, but not fire. Correct?

Correct!

masterx10 09-01-2013 05:38 AM

Try testing the battery voltage with a multimeter when you turn the key and see if it still stays at 12.7. Not sure you have the same problem as myself but I had a newish battery that dropped a cell. When I tested the battery by itself it would read over 12 volts but when put under load the voltage would drop down below 10 volts and would not start.

johny123 09-01-2013 08:57 AM

first of all, thanks for all the quick replies!

mr mastercraft, by "check ground at engine", what does that involve doing? when i was checking voltage at the solenoid i was using the engine ground as my negative. the engine ground looked good/very clean

carracer, is there any way to test the solenoid?

i should have said, originally the battery voltage was 12.3, would drop to 12.15 when i turned the key. after putting the battery on a trickle charge for a few hours voltage was 12.7.... that being said, i just realized the date code on the battery is august 2006. does it need to be replaced even though the voltage is still high? not sure how i can test amperage/capacity?

lanyard is good. that was one of my first thoughts...we've been through that one before

what does no click at the starter suggest? could the ignition switch be suspect in these types of problems?

Geezer1 09-01-2013 09:27 AM

Sounds like what happened with my '86. It had a broken wire coming off the ignition switch. Good luck finding the problem.

Bob B 09-01-2013 10:02 AM

I had a similar problem. Charge the battery. It would show charged. 12.7v but would not start boat. Took the battery to Walmart.. It had a dead cell. New battery solved my problem.


All times are GMT -4. The time now is 06:11 PM.