TeamTalk

TeamTalk (http://www.mastercraft.com/teamtalk/index.php)
-   Ballast (http://www.mastercraft.com/teamtalk/forumdisplay.php?f=60)
-   -   Ballast pump done after 26 hours (http://www.mastercraft.com/teamtalk/showthread.php?t=43242)

bjames 08-18-2011 04:19 PM

Ballast pump done after 26 hours
 
Already after 26 hours on the boat my KGB ballast pump died. The motor still runs but the pump doesnt. I opened up the pump and confirmed the green rubber impellor appears not to be damaged. I can turn the impellor by hand, but it almost seems like the shaft may be spinning or uncoupled from the motor.:confused:

Of all the other boats i had with ballast, this IS the first pump to fail on me. Especially after only 26 hours:confused::confused:

Anyone else have issues with the Jabbo pump?

agarabaghi 08-18-2011 04:33 PM

are your pumps on timers? or do you manually do turn them on and off?

bjames 08-18-2011 05:00 PM

They are on timers, but I always turn off once the BIG shows the tank full or empty. I never leave them on or relay on the timer.

sand2snow22 08-18-2011 05:08 PM

Warranty. I do want to try the Johnson pumps someday. Waiting for my next pump failure. Shouldn't be long.....

02ProstarSammyD 08-19-2011 08:20 AM

^have any info on them. I have one that is dead and would love to try another option

Jerseydave 08-19-2011 08:23 AM

Are you sure the center of the impeller is not spinning within itself?

Remove the impeller and turn the pump on....does the shaft spin?

agarabaghi 08-19-2011 09:07 AM

Ive heard they are pretty much the same. That being said I have over 250 hours on 3 jabsco pumps iwth no issues. I even left one running over night, and it was off the next day, but the switch was on. Unplugged it and plugged it back in and it started wokring again. have you tried to unplug and plug it back in?

MC X-15 08-19-2011 09:16 AM

08 x-15. all my pumps are shot and to be honest only worked well for the first few outings. Had them replaced under warranty once, again all shot. Its a terrible design IMO. And for the amount of cash these boats are they need to fix the design or pumps or somehting. Very unhappy customer with the ballast. I use fat sacs now which sucks.

MC X-15 08-19-2011 09:18 AM

ill try unplugging and plugging back in. Maybe that will work. Doubt it though. I heard turnign the pumps over helps. Havent tried it

agarabaghi 08-19-2011 09:20 AM

Seems weird, maybe since we use the pumps daily they stay alive longer. Like i said 250+ hours running them and no issues. Then again mine dont have timers or anything


All times are GMT -4. The time now is 01:06 PM.