PDA

View Full Version : 2012 6.0 Ilmor Check Engine MIL


Nick911
05-31-2012, 12:01 AM
2012 6.0 Ilmor equipped X25 with about 6 hours now. Got a check engine light today on the VDIG (whatever the center gauge digital readout is called) which showed a "MIL" in the center. After turning the engine off and on, the code cleared. The BIG engine diagnostics showed no active or historical engine faults.

What gives?

Loooooving the boat though, did more fishing than boarding today though water still 55-60 degrees here.

rgardjr1
05-31-2012, 12:14 AM
Sounds like it's happening to some more 2012s:
http://www.mastercraft.com/teamtalk/showthread.php?t=47967

AZX45OD
05-31-2012, 11:07 AM
I believe it is an emissions sensor. I posted on the other thread. (see above)

bjames
05-31-2012, 11:45 AM
I talked to the service manager about this the other day, he said to also check the **** Strainer for bubbles. Sometimes an air bubble makes its way into the cooling system and for a breif moment senses no cooling circulation triggering the engine light. Not sure if this IS the issue, but it sounds like a lot of us are experiencing this.

Also I was told that the BIG will not store inactive codes, so he said next time the engine light comes on, check the BIG for codes before you clear the engine light.

When I take the boat in for its 10 hour service, they will scan for codes.

bjames
05-31-2012, 11:47 AM
Just thinking.... Seems like a lot of us got the engine light around the same time (around 6 hours). I wonder if that was programmed to force us to physically check the engine (Oil Levels)half way through break in:confused:

As I said before, there is nothing in the manual describing the Engine light /MIL indicator.:mad:

Nick911
05-31-2012, 03:06 PM
Bryan its in the Ilmor Manual. Something to do with emissions. I think u are right about it being pre-programmed.

EA2010
06-30-2012, 10:50 PM
Did you guys continue to see your MIL (Malfunction Indicator Light) coming on? Did it just go away?

Nick911
07-01-2012, 03:10 AM
I still see mine every third or fourth time I turn on the key. No codes showing however. Is the strainer the filter-thing in the rear starboard compartment? Can you open this to clean it out?

Jibber
05-20-2014, 02:50 PM
Are there any news from the MIL light issue? When i got my boat new, the mil light jump (Service required) on every 6 or 7 times i start the boat. Now (2 years later) it jump on every time i start. I have now 160 houres on the boat. I only have the Gdig without the BIG. If i look into the Engine Warning menu no codes where listed. If i start the system check in the Gdig, the MIL light turns off until i start the motor again. Have any of you fixed it?

nicknak
07-27-2014, 10:28 PM
Same problem with mil indicator.

Quinten
08-05-2014, 07:30 AM
You can do a system test after you start and it diaspear till you turn off the key. If you let the contact on and start again it doesn't show up.

System test is found under service and than diagnostic i think.

djue
08-08-2014, 12:02 AM
My 2012 X30 has a constant "MIL" indication in the VDIG with no active engine codes displayed.
In addition, every time I start the engine, (5.7 Ilmor), The VDIG screen reads "Service Required"
I have reset the service interval several times using the "up/down/up/down" sequence without success in clearing the warnings. My local dealer tried reset the indicators without success. I am going to have them call Mastercraft for further troubleshooting.

Donald Jue
2012 X30