PDA

View Full Version : 2010 197 TT rudder chatter with OJ 4blade prop


Lanedawg
07-20-2011, 03:37 PM
Has anyone had rudder chatter with their 2010 197 boats with the 4 blade OJ 13.7 X 15 prop. Once I reach about 3900rpms and higher the steering column shakes and makes and aweful cracking sound. I put my other prop, 3blade 1253 ACME 13 X 14 prop on and ther is now rudder chatter at all from 0 rpms to 5100 rpms. Thanks

Lanedawg:confused:

EJ OJPROP
07-20-2011, 04:36 PM
Send me the propeller so I can check it out.

jkski
07-20-2011, 04:46 PM
I run into this same issue when loading onto the trailer, depending how much throttle has to be applied to get the boat up into the nose clip. I can't say I have ever had it when running down the lake or during any turns.

Lanedawg
07-20-2011, 06:06 PM
Send me the propeller so I can check it out.
thanks Eric. i sent you a private message.

Jim@BAWS
07-20-2011, 06:24 PM
It is not a PROP issue. There is a BASE nut in your helm that needs tightening. Pull the
sleeve back on your steering helm. Raise the wheel and you will she what needs to be tightnend

east tx skier
07-20-2011, 08:07 PM
It is not a PROP issue. There is a BASE nut in your helm that needs tightening. Pull the
sleeve back on your steering helm. Raise the wheel and you will she what needs to be tightnend

Why isn't the Acme making it shake if that's the case? :confused:

2010Prostar197
07-20-2011, 09:50 PM
I have the same issue as jkski (same prop) in that when loading it vibrates and chatters when it gets more than half way on the trailer. Steering helm appears to be tight...

My Bu had a three blade stainless (two different factory props) and I went to an OJ 4 blade and solved the chatter problem loading it on the trailer...hummmm

Eric...any thoughts on this?

rem_pss308
07-20-2011, 11:09 PM
Any pictures of the nut that needs to be tightened. I too have a chatter when taking off under load. or pulling onto trailer.

j.mccreight@hotmail.com
07-20-2011, 11:14 PM
Why isn't the Acme making it shake if that's the case? :confused:

Op said acme does it all the time

milehigh970
07-20-2011, 11:21 PM
I think he meant to type NO chatter from 0 to 5100

east tx skier
07-20-2011, 11:23 PM
Op said acme does it all the time


Has anyone had rudder chatter with their 2010 197 boats with the 4 blade OJ 13.7 X 15 prop. Once I reach about 3900rpms and higher the steering column shakes and makes and aweful cracking sound. I put my other prop, 3blade 1253 ACME 13 X 14 prop on and ther is now rudder chatter at all from 0 rpms to 5100 rpms. Thanks

Lanedawg:confused:

I didn't read it that way. I am interpreting "ther is now rudder chatter at all from 0 to 5100 rpms" as a type-o and believe that he meant "there is no rudder chatter at all from 0 to 5,100 rpm." I could be wrong, but autocorrect does weird things.

/edit. Looks like someone beat me to it.

Lanedawg
07-21-2011, 12:27 AM
I didn't read it that way. I am interpreting "ther is now rudder chatter at all from 0 to 5100 rpms" as a type-o and believe that he meant "there is no rudder chatter at all from 0 to 5,100 rpm." I could be wrong, but autocorrect does weird things.

/edit. Looks like someone beat me to it.
i will clear this up. i get NO rudder chatter with the ACME prop. sorry for the confusion