PDA

View Full Version : Transmission question...


juju151
05-16-2005, 04:28 PM
I think this is normal but since this is my first direct drive boat, I just want to make sure. When I put the boat in reverse there is a whining (gear) type noise, like a blower or gear drive on a car. It doesn't make this noise when I put it in forward gear, just in reverse...is this normal?

And, has anyone used the rubber coupling on the prop shaft instead of the solid coupling? I was thinking about getting one of these when I repack the stuffing box.

Juju :o

Footin
05-16-2005, 04:50 PM
Yes, it is normal. My 94 whines in reverse also.

bret
05-16-2005, 04:56 PM
It's so you'll know your in reverse.

juju151
05-16-2005, 04:56 PM
I thought so, it sounded like it was a normal thing, but I wanted to be sure...

Thanks

east tx skier
05-16-2005, 04:59 PM
Welcome. Perfectly normal. Haven't tried the dripless seal (assuming that's what you're talking about). There have been good reports on them compared to the wax packing though.

sfitzgerald351
05-16-2005, 05:35 PM
It's the transmission that whines... And every inboard I've driven does this a bit. Perfectly normal.

As for the dripless seal (PSS). A previous owner put one on mine, but not having to deal with a stuffing box is great! And others have described the retrofit process and it seems very straight forward. Do a search of this board for PSS and you should come up with some information.

jimmer2880
05-17-2005, 05:30 AM
I put a PSS on my '95 PS190. Straight forward installation. Biggest pain besides removing the driveshaft coupler from the shaft is re-aligning the engine/shaft back up when you're done.

jimmer2880
05-17-2005, 05:31 AM
Forgot to mention - it sure is nice to not ever have to worry about it. Been approx 4, going on 5 years now.